• 2

Meštani koji su pronašli pilota hrvatskog aviona: "Bio je prestrašen i izbezumljen, nije znao šta se dogodilo"

Jedan pilot sam je izašao iz šume i došetao do sela, dok je drugog locirao vojni helikopter, a pronašao ga je jedan od mještana

 • 2
MIG 21avion, Slatina

Foto: Shutterstock, Google maps

Kod Voćina u Virovitičko-podravskoj županiji danas nešto pre 14 sati srušio se avion MiG-21, a obojica pilota preživela su pad jer su se na vreme katapultirala.

Jedan pilot je sam izašao iz šume i došetao do sela, dok je drugog locirao vojni helikopter, a pronašao ga je jedan od meštana. Reč je o Miki Matiću koji je sam došao do pilota, a s njim je razgovarala novinarka Večernjeg lista.

"Bio sam u birtiji i čuo sam prasak. Kao da se nešto srušilo. Izašao sam napolje i prolaznici su rekli da je pao avion. Ušao sam u auto, dok je bilo puta išao sam, onda sam ostavio auto i kroz šikaru sam išao. Odmah je došao i vojni helikopter. Signalizirao je, a ja sam pratio helikopter jer znam pošto sam bio u vojsci da helikopter mora locirati pilota. Kad sam išao uz brdo, počeo je da kruži, sigurno je i mene primetio. Kad sam došao do cilja, helikopter je stajao u mestu. I onda sam došao do pilota. Čovek je bio živ, u svesnom stanju. Nisam ništa pričao s njim, samo sam rekao da ga ne pomeraju dok ne dođe sanitet. Policija me posle pitala znam li da izađem na asfalt pa sam ih izveo iz šume", ispričao je Mika Matić.

"Dobro je da smo ga našli, da se smračilo, ne bi ga mogli da ga pronađu", dodao je.

"Iz centra smo sin i ja dolazili i videli smo ga na putu. Čuli smo da se avion srušio, pitali smo ga da li mu je potrebna pomoć i on je rekao da mu treba punjač za mobilni. Dali smo mu punjač. On je bio prljav i izbezumljen. Pitao je da li smo čuli za drugog kolegu da li su ga našli. Rekli smo da nismo", ispričala je Anđa Tašić.

Nakon toga vatrogasci su došli po pilota i pokupili ga.

"Izgledao je prestrašeno i izbezumljeno. Pitali smo ga šta je bilo, rekao je da je bila magla, da ne zna šta se dogodilo. Vode sam mu dala, napunio je mobilni i onda su došli po njega", rekla je.

Avion MIG-21 tokom planske obučne aktivnosti srušio se na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji.

Video: Srpski MIG-29 u pratnji predsednika Azerbejdžana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Map

  7. decembar 2022 | 08:16

  Mnogo ste se zabrinuli za hrvatskog pilota koji bi opet bombardovao srpsku nejac kao sto su to vec radili

  4
  3

  Podelite komentar

 • Oni

  7. decembar 2022 | 08:15

  Još lete u avionima koji su stari evo 50 godina??!Za ratnu avijaciju se moraju novci izdvojiti skupe su to igračke i redovno održavati??!Evo od kad je Hrvatska nezavisna i od ulaska u EU i NATO oni ni jedan avion nisu nabavili po NATO standardima barem jednu eskadrilu??!Želi te ratnu avijaciju to mnogo mnogo košta??!Školovanje obuka pilota itd itd itd ....

  3
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima