• 2

Vandali oštetili Sabornu crkvu u Mostaru, srpska zajednica u strahu

, Telegraf

Ovo nije prvi put da je crkva na meti vandala ali je najsnažniji udar, kaže starešina Crkve.

  • 2
Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru

Foto: Shutterstock

Saborna crkva u Mostaru postala je meta vandala i srpska zajednica je u strahu, nakon što su pokradeni instalacijski kablovi, oštećeni zidovi i ta istorijska građevina je ostavljena bez rasvete, rada zvona i satova koji su simbol multietničnosti toga grada.

Starešina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić za Klix.ba kaže kako su nemile scene ustanovili jutros, što je izazvalo strah i paniku u srpskoj zajednici s obzirom na to da se nemile scene ponavljaju i odmah prijavili mostarskoj policiji koja je uradila uviđaj i preduzela zakonom predviđene radnje da bi rasvetlila ovaj slučaj.

"Pljačkaši, lopovi, razbojnici, vandali, ne znam kako ih nazvati su opljačkali ovde instalacije, kablove i oštetili zidove kroz koje su išli kablovi i razvodne kutije koje su obezbeđivale napajanje električnom energijom", kaže Kojić.

Pored materijalne vrednosti koja je velika, ističe kako je najveća šteta u činjenici da su ti kablovi vodili do osvetljavanja crkve koja je pre mesec dana priključena na gradsku rasvetu i da joj je onemogućeno da svetli u svome punom sjaju.

"Ti kablovi su vodili i do zvonika crkve i pokretali zvona, kao i do tri sata koja su simbol ove Saborne crve jer su donacija tri prijatelja koja su po veroispovesti katolik, pravoslavac i musliman. Sad ti satovi ne rade, crkva ne zvoni i ne može više da svetli, a to je ono što nas zabrinjava više nego materijalna šteta koja je pričinjena", rekao je Kojić za Klix.ba.

Tvrdi da su od jutros svi potreseni zatečenim prizorom koji su našli i da je zavladao strah u srpskoj zajednici.

"Pitamo se kakva je ovo poruka. Ovo nije prvi put, ali je najsnažniji udar. Bilo ih je više do sada, ali nismo želeli da izlazimo u javnost s tim pljačkama računajući i da je to delo lopova i pojedinaca kojih ima posvuda i da to nije ciljani udar na srpsku zajednicu. Ali, nakon ovog jutros što se desilo, stvarno ne znamo kako više to sve doživeti", kazao je za portal vidno uznemiren starešina Saborne crkve u Mostaru.

Video: Crkva Svete Trojice u Mostaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok