• 8

Hrvatska donela odluku o hitnom naoružavanju

Hrvatska hitno nabavlja raketni sistem protivvazdušne odbrane od Francuske

 • 8
Hrvatska vojska, hrvatski vojnik

Foto: Shutterstock

Hrvatska vlada donela je na današnjoj sednici odluku o hitnoj nabavci raketnog sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa od Francuske, s tim u vezi je preraspodelila budžetska sredstva i ovlastila Ministarstvo odbrane da preuzme obaveze za budžetska sredstva u periodu od 2024. do 2026.

“Okolnosti koje su se dogodile agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu i pad bespilotne letilice u Zagrebu ukazale su na nužnost i neophodnost prilagođavanja prioriteta i planova opremanja Hrvatske vojske. Stoga je nabavka raketnog sistema protivvazdušne odbrane dometa postavljena kao najviši prioritet opremanja u kratkoročnom razdoblju”, pojasnio je ministar odbrane Mario Banožić.

Francuska je u okviru implementacije Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva, Političke deklaracije potpisane krajem novembra prošle godine, ponudila Hrvatskoj jačanje saradnje u odbrambenim pitanjima.

U okviru programa nabavke borbenih aviona Rafali, odobrila je donaciju lansera sistema kratkog dometa originalnog proizvođača MBDA France, za zaštitu vazduhoplovne baze u kojoj će se nalaziti avioni Rafali.

“U skladu s potrebama, OS RH iskazale su zahtev za prioritetnom nabavom lansera sistema kratkog dometa Mistral i raketa Mistral 3. Navedena nabavka je hitna i neodgodiva mera koja je dugoročno sigurnosno i odbrambeno važna za Hrvatsku “, naveo je Banožić.

Nabavka obuhvata isporuku raketa Mistral 3 i lansera sistema kratkog dometa s najnovijom termalnom kamerom, sistemom za šifrovanu elektroničku identifikaciju ciljeva i kompletom za koordinaciju komandovanja i upravljanja.

Obezbeđen je i paket integrisane logističke podrške, obuku osoblja i tehničku podršku proizvođača. Ovaj sistem jednostavno se integriše s MBDA sistemom srednjeg dometa vertikalnog lansera MICA koji koristi iste rakete kao avioni Rafale, čime se pojednostavljuje logistička i operativna podrška i održavanje, istakao je ministar.

“Avionima Rafali i zemaljskim sistemom Mistral će se ostvariti već proverena integracija sistema protivvazdušne odbrane kroz jedinstvenost načela upotrebe i održivosti", dodao je Banožić.

Osim povećanja sposobnosti zaštite vazdušnog prostora, naglasio je, nabavku raketnog sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa Mistral omogućuje i dostizanje zahtevanog nivoa NATO Ciljeva sposobnosti.

“Ponuda za nabavku raketnog sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa za sklapanje ugovora iznosi 53.850.000 evra s otplatnim rokom od pet godina, a obveze Ministarstva odbrane uključuju i ekonomsko povećanje cena i porez na dodatu vrednost te tako ukupne obveze Ministarstva iznose 71.957.138 eura”, naveo je ministar.

U ovoj godini te obveze iznose 16.155.000 evra, u idućoj 17.687.157 evra, u 2024. godini 12.471.705 evra, u 2025. godini 23.823.510 evra te u 2026. godini 1.819.766 evra, prenela je zagrebačka N1 tv.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Hey

  9. decembar 2022 | 14:05

  Svet je potpuno otisao naopako , Naoruzavaju ustasku drzavu koja je se borila na stranu nacisticke nemacke protiv Franuza , Engleza , Rusa itd .... Totalno rasulo morala i zdravog razuma tog takozvanog zapadnjackog sveta , Pa valjda su ujke sa njihovim odredima u sklopu nemackih formacija usilovali i ubijali Francuskinje u Alzasu i Normandiji ..i da ne nabrajam kao i u toj sada Ukrajini i Rusiji, Pogledajte dokaze , dokumente i scripte gde su sve ujkani ubijali i silovali ne samo u Ukrajini i Rusiji nego njihove formacije i u drugim drzavama tog vaseg slobodnog usranog zapadnog sveta u ostalom i u toj vasoj Francuskoj ,

  6
  6

  Podelite komentar

 • Map

  9. decembar 2022 | 13:30

  Normalno da je tako i ne kupuju vise ruske krseve

  3
  8

  Podelite komentar

 • zlatko

  9. decembar 2022 | 14:02

  Za sada kupujemo PVO zastitu do 3 km a preko toga cemo soli na rep kao i do sada.

  0
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima