Borba sa poplavama i u Hrvatskoj, najkritičnije je u Kostajnici: "Nema pumpi, nema ničega, voda već ulazi"

Nešto pre 13 sati iz MORH-a su javili da na teren šalju vojsku, koja bi trebalo da pomogne  u odbrani od poplava

  • 5
Hrvatska Kostajnica poplava poplave Foto: Tanjug/HINA/Alija Krupić

Zbog obilnih padavina, velike količine padavinskih voda i rasta vodostaja reka poplavljene su brojne saobraćajnice na širem području Karlovca.

Zasad nema informacija da se voda probila u neke od stambenih ili poslovnih objekata. Slična situacija je i na području Gospića, gde su intervenisali HGSS-ovci, dok je najkritičnije u Hrvatskoj Kostajnici gde je oko podneva voda došla na pragove najizloženijih kuća.

Vodostaj Une je na 469 centimetara, u poslednjih sat vremena narastao je za jedan centimetar i u statusu je vanrednog stanja.

Jutarnjem se javila ogorčena čitateljka Amila Potlaček, Zagrepčanka koja se trenutno nalazi kod majke u središtu Hrvatske Kostajnice, u Ulici Nina Marakovića. Ulica je poplavljena, voda nadire u njihovu kuću, koja je prva na udaru visokog vodostaja. Ogorčena je na organizaciju odbrane od poplave.

"Na sva zvona objavljuju kako izaze na teren i pomažu ljudima, rade se nasipi, a od pola 8 molim i tražim tri vreće da ih stavimo pred vrata kako nam ne bi ušla voda u kuću. Apsolutno nikoga nema, nema pumpi, nema ničega. Oni valjda čekaju da neko nešto pošalje iz Zagreba. Stave objavu na Fejsbuk i nestanu. Ništa novo, tako nam je svake godine", kaže Potlaček.

Uskoro su joj se na vratima pojavili vatrogasci te je dobila nekoliko vreća.

"Sad je već, nažalost, kasno, voda ulazi", javila je Jutarnjem.

DVD Hrvatska Kostajnica objavio je na Fejsbuku saopštenje Štaba civilne zaštite u kojem mole građane da slede uputstva: ostanite pribrani i ne širite paniku, snabdejte se pitkom vodom, jer ona iz slavina nije za piće, te namirnicama i lekovima za nekoliko dana, napunite mobilne i pripremite ručne lampe, toplu odeću, čizme i kabanice, podignite nameštaj i električne aparate na visoko, pratite vodostaje i sledite uputstva hitnih službi.

Nešto pre 13 sati iz MORH-a su javili da na teren šalju vojsku, koja bi trebalo da pomogne  u odbrani od poplava.

"Ukupno 50 pripadnika HV-a u Hrvatskoj Kostajnici pomagaće u odbrani od poplava, dok će se 250 hrvatskih vojnika nalaziti u stanju pripravnosti u petrinjskoj te njih 20 u karlovačkoj kasarni. Snage Protivpoplavnog voda Namenski organizovanih snaga OSRH, s ukupno 50 pripadnika, angažovane su u nedelju, 11. decembra u odbrani od poplava ugroženom području Hrvatske Kostajnice u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, zbog obilnih padavina koje su pale tokom subotnje večeri uvedene su vandredne mere na reci Uni, odnosno području Hrvatske Kostajnice", kažu u MORH-u.

Hrvatski vojnici koji pomažu na području Hrvatske Kostajnice na terenu su angažovani s jednom kombinirkom, kamionom, labudicom kao i jednim terenskim vozilom s osobljem. Reč je o pripadnicima Gardijske mehanizovane brigade Hrvatske kopnene vojske, a još 250 pripadnika GMBR-e nalaziće se u stanju pripravnosti u kasarni u Petrinji.

S vodostajem od 798 centimetara u podne i rastom od oko 2 centimetra po satu u Karlovcu su na snazi vanredne mere, no kako je vodostaj počeo da pada u gornjem toku, ne očekuje se značajan porast. Uzvodno u Brodarcima vrhunac je bio u 10 sati na 448 centimetara i od tad minimalno pada. Korana je takođe u statusu vanrednih mera i na 770 centimetara te u poslednja tri sata raste po 3 cm.

"Usled obilne kiše tokom vikenda došlo je do porasta vodostaja Kupe i Korane. U petak su dežurne službe napravile proveru terena te su sve operativne snage obilazile i dežurale na terenu celu noć, kad je vodostaj naglo počeo da raste. U nedelju ujutro održan je sastanak Štaba civilne zaštite Grada Karlovca, a Štab je obišao teren i pogođene lokacije. Hrvatske vode podnele su izveštaj o stanju na terenu i preduzetim merama", javili su iz Štaba civilne zaštite.

Video: Lim kod Prijepolja nabujao i mutan: Podivljala reka donela i veliku količinu smeća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    11. decembar 2022 | 14:38

    А где су бранитељи ??

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    11. decembar 2022 | 14:41

    NOGOMETNADRZAVAHRVATSKA , и шта има ово са спортом комшије ?

  • X

    11. decembar 2022 | 14:35

    Pozdrv za prof.Nenada Tomašević..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA