Danas prvi svedok tužilaštva u slučaju Dobrovoljačka

Tužilac Tužilaštva BiH rekao je da će dokazati da su optuženi počinili ratni zločin nad vojnicima JNA u Dobrovolјačkoj ulici koji su se pod pratnjom Unprofora iselјavali iz kasarne "Bistrik" u Sarajevu, da je veliki broj vojnika ubijen i ranjen, a oni koji su zaroblјeni preživeli su veliku torturu

  • 3
Dobrovoljacka Sarajevo

Printskrin: RTS

Prvi svedok Tužilaštva BiH u predmetu protiv Ejupa Ganića i još devetorice optuženih za zločin nad vojnicima JNA u Dobrovolјačkoj ulici 3. maja 1992. godine, danas bi trebalo da svedoči pred Sudom BiH, potvrdio je za Srnu advokat u ovom predmetu Asim Crnalić.

Na početku glavnog pretresa, tužilac Tužilaštva BiH Mladen Vukojčić rekao je da će dokazati da su optuženi počinili ratni zločin nad vojnicima JNA u Dobrovolјačkoj ulici koji su se pod pratnjom Unprofora iselјavali iz kasarne "Bistrik" u Sarajevu, da je veliki broj vojnika ubijen i ranjen, a oni koji su zaroblјeni preživeli su veliku torturu.

On je napomenuo da su u koloni, koja nije bila legitiman vojni cilј, ubijeni i civili.

Osim Ganića, optužnica tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad.

Ročište je zakazano za 13 časova, navedeno je na internet stranici Suda BiH, prenosi Srna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    14. decembar 2022 | 08:41

    Ма није могуће послије 30 година ? И биће ослобођени јер су хашки нацисти пресудама легализовали убијање Срба на просторима Балкана... Ми у Републици Српској дозвољавамо обиљежавања њихових жртава а мајке војника из Добровољачке дуги низ година су кришом палиле свијеће. Срамота

  • ЈАја

    14. decembar 2022 | 09:02

    Био сам тада у Сарајеву . То су били војници уз моје јединице . Питање : Ко је од војних старешина био довољно глуп да договори повлачење на тај начин ? На Рајловцу је била авијација ЈНА , што нису дејствовали ? Ко ће због тога одговарати ? Где је ту командна одговорност ?

  • Фочанац

    14. decembar 2022 | 08:49

    Прво! наша јавност 80% незна праву истину о рату у БиХ. Муслимани и њихови помагачи(запад) су изазвали нај страшнији рат после другог светског рата. Ово што се данас претставља јавности после тридесет година је увреда за све нормалне људе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA