Registrovan najveći broj migracija od vrhunca migracione krize 2015: Više od 308.000 neregularnih ulazaka

Na spoljnim granicama EU u prvih 11 meseci otkriveno je više od 308.000 neregularnih ulazaka

  • 0
Migranti hapšenje Foto: MUP Srbije

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks objavila je ovogodišnji izveštaj o migracionim rutama u Evropi, kao i preporukama za države koje su najviše pogođene migrantskom krizom.

U prvih jedanaest meseci ove godine na spoljnim granicama Evropske unije, prema preliminarnim proračunima, otkriveno je više od 308.000 neregularnih ulazaka.

To predstavlja povećanje od 68 posto u odnosu na isti period prošle godine i najviše od 2016. Fronteks izveštava da je Zapadnobalkanska ruta i dalje najaktivnija, sa 45 posto svih otkrivenih neregularnih ulazaka u Evropsku uniju od početka godine.

U novembru su zemlje članice EU zabeležile oko 27.000 neregularnih prelazaka granice, 15 posto više nego u istom mesecu 2021. godine, prenosi Klix.

Kako bi podržao zemlje koje se suočavaju s teškim migracijskim pritiskom i drugim izazovima na svojim granicama, Fronteks trenutno obezbeđuje više od 2.100 stalnih oficira i različitu opremu u zajedničkim operacijama.

Kako je već navedeno, Zapadni Balkan je i dalje najaktivnija migraciona ruta u EU s više od 14.105 otkrivenih u novembru, dvostruko više nego pre godinu.

Region Zapadnog Balkana registrovao je najveći broj migracija od vrhunca migracione krize 2015. godine.

Kontinuirani migracioni pritisak na zapadnobalkansku rutu može se pripisati uzastopnim pokušajima migranata koji su već prisutni u regionu, kao i činjenici da neki migranti zloupotrebljavaju bezvizni pristup regionu kako bi se približili spoljnim granicama EU. Srbija je krajem novembra ograničila vizni režim, što bi trebalo da smanji broj ilegalnih prelazaka.

Fronteks podržava zemlje Zapadnog Balkana raspoređujući skoro 500 stalnih oficira i osoblja.

Drugi najaktivniji migratorni put u EU je središnji Mediteran. Ovde je od početka godine broj otkrivenih neregularnih graničnih prelaza porastao za 49 odsto u odnosu na 2021. na skoro 94.000. U međuvremenu, do kraja novembra istočnomediteranska ruta zabeležila je porast od 116 posto sa skoro 40.000 otkrivenih.

U periodu januar-novembar 2022. godine, broj otkrivenih iregularnih migranata u Lamanšu iznosio je 68.000, što je povećanje od 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Očekuje se da će migracijski pritisak ostati visok i da će biti najveći u povoljnim vremenskim uslovima.

Video: Privedene osobe za koje se sumnja da su učestvovale u krvavom obračunu na Horgošu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA