Ozvaničena državna vlast: Dodik, Čović i Nikšić potpisali sporazum

Potpisivanju sporazuma prethodio je sastanak Dodika, Čovića, Nikšića i koalicionih partnera

  • 3
Milorad Dodik, Dragan Čović, Nermin Nikšić Foto: Tanjug/AP

Lideri SNSD Milorad Dodik, HDZ BiH Dragan Čović, SDP Nermin Nikšić i njihovi koalicioni partneri potpisali su danas u Sarajevu sporazum koji sadrži smernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026. godina.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su članovi delegacija tri stranke i njihovih koalicionih partnera.

Potpisivanju sporazuma prethodio je sastanak Dodika, Čovića, Nikšića i koalicionih partnera na kojem je razgovarano o formiranju Saveta ministara i ostalih struktura vlasti na zajedničkom nivou.

Dokument je nazvan "Smernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022 - 2026 godine".

Dodik je rekao da je cilj ovih dokumenata efikasno formiranje vlasti na zajedničkom nivou.

"Na neuobičajeno brz način za BiH došlo je do dogovora i konsenzusa. Treba se formirati Savjet ministara i da se bavimo operativnim pitanjima", rekao je Dodik nakon potpisivanja sporazuma, ističući da i dalje postoje razlike u vezi sa NATO.

On je zahvalio predstavnicima "osmorke" na spremnosti za dogovor, navodeći da je u ranijem periodu SDA bila ta koja je sve blokirala i onemogućavala postizanje konsenzusa.

Čović je naveo da je ovaj sporazum nastao na sličnom konceptu kao sporazum HDZ-a i "osmorke" za FBiH, izrazivši zadovoljstvo što postoji razumijevanje oko svih važnih pitanja, prenosi RTRS.

On očekuje da će Savet ministara biti formiran do kraja godine kako bi se pažnja mogla usmeriti na projekte koji su vitalni za BiH, Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Nikšić je rekao da su razlike ostavljene po strani i da su se fokusirali na ono oko čega se mogu dogovoriti, a na korist svih građana u BiH.

"Mi smo se opredeli da radimo na saradnji, sporazumu, pružanju ruke i dogovoru, umesto na potenciranju razlika i svađa", istakao je Nikšić.

Video: Dodik proglasio pobedu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бане

    16. decembar 2022 | 10:24

    Шта год мислили о целокупној БиХ, опет је тамо малтене па и 50% нашег народа, а и Срби и Бошњаци су заправо увек били ослоњени једни на друге... На крају крајева, ипак је то ислам, и утицај Ватикана у БиХ је ништаван (у С. Македонији га нпр. ни нема), док је у Црној Гори најјачи након ХР, јачи је у ЦГ него и у Словенији. Стога, у памет се, Срби.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA