Osumnjičeni za zločine u Јošanici na slobodi: Na Svetog Nikolu ubijali srpske žene, decu i starce

U zoru na Sv. Nikolu, 19. decembra 1992. godine, pripadnici vojske koja je sebe nazivala Armijom BiH ušli su iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirali srpske žene, starce i decu

  • 3
Foča Jošanica masakr nad civilina Nikoljdan Printskrin: Youtube/true 112c

Na slobodu je pušteno šest uhapšenih na području Sarajeva i Goražda zbog sumnje da su počinili ratni zločin u selu Јošanica kod Foče u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 osoba srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i dece.

"Postupajući tužilac Vladimir Simović nije predložio nikakve mere zabrane", rečeno je Srni iz Tužilaštva BiH.

Šestorica nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH uhapšeni su 13. decembra na području Sarajeva i Goražda.

Oni su osumnjičeni da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade takozvane Armije BiH učestvovali u napadu na selo i činjenju ovog zločina, a iz Tužilaštvo navodi da su žrtve nakon zločina pronađene i identifikovane.

U predmetu je izvršena opsežna istraga Tužilaštva sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima.

U zoru na Sv. Nikolu, 19. decembra 1992. godine, pripadnici vojske koja je sebe nazivala Armijom BiH ušli su iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirali srpske žene, starce i decu.

Ubijeno je 56 meštana, a mnogi od njih na jeziv način, odsecanjem delova tela.

Među žrtvama bili su 21 žena i troje dece, koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu. Desetak zaselaka Gornje Јošanice u opštini Foča izbrisano je sa geografske karte, popaljene su, ne samo kuće, već i pomoćni objekti, uz nejač ubijana je i stoka, a gde su to stigli, zločinci su čak posekli i stabla voćaka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miljenko

    20. decembar 2022 | 13:09

    Zlikovacki odredi. Sljam ljudski.

  • Гаргамел

    20. decembar 2022 | 13:16

    Да смо се решили сопствених издајника кад смо протерали Турке свега овога не би ни било... Грешни смо јер смо људи !

  • Гаргамел

    20. decembar 2022 | 13:15

    Све је то резултат наше људскости јер се нисмо светили ни сопственим издајницима ни страним агресорима ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA