≫ 

Na korak od rešenja misterije jednog od najokrutnijih zločina u Sloveniji: Ključni dokaz vodi do Hrvata?

Reč je o osumnjičenom kojem je više puta suđeno za krivična dela, a više puta je i osuđivan

  • 0
Slovenija, slovenačka policija, Foto-ilustracija: Shutterstock

Jedan od najintrigantnijih zločina u Sloveniji, četvorostruko ubistvo u mestu Tekačevo kod Rogaške Slatine sada se povezuje i sa hrvatskim državljaninom Mladenom F. (56).

Kako javlja 24ur.com, celjsko tužilaštvo podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Mladena F. kao navodnog pomagača Kristjana Kamenika (48).

Mladen F. je već bio "meta" prikrivenih istražnih mera i drugih istražnih radnji koje su se pre nekog vremena sprovodile u Hrvatskoj.

Reč je o osumnjičenom kojem je više puta suđeno za krivična dela, a više puta je i osuđivan.

Kako prenose slovenski mediji, krunski dokaz koji ga povezuje s četvorostrukim ubistvo je njegov DNK profil do kojeg se došlo razmenom između slovenskih i hrvatskih inspektora. Tužilaštvo ga sada istražuje zbog sumnji da je sa Kamenikom počinio ubistvo četiri osobe.

Reč je o biološkim tragovima koji su nađeni na maskirnoj kapi i crnom džemperu nedaleko od mesta ubistva u voćnjaku, a nađeno je i više vlasi. To je potvrdila i Simona Kuzman Razgoršek, okružna državna tužiteljka u Celju. Maskirna kapa bila je napravljena od rukava džempera sa prorezima za oči.

Zločin zbog kojeg je sada pala sumnja na Mladena F. kao saučesnika dogodio se 5. marta 1997. godine i potresao je Sloveniju i čitav region.

Mladić koji je radio za porodicu Poharc, a koji je radio u njihovom voćnjaku, pokucao je na vrata nakon što tamo nikoga nije zatekao. Međutim, kako njegovim domaćinima nije bilo ni traga ni glasa, uhvatio se za kvaku i gurnuo ulazna vrata. Na dnu hodnika ležalo je krvavo žensko telo. Otrčao je do najbližeg komšije i vikao: ‘Zovite lekara!‘

Ubrzo se saznalo da su prethodnog popodneva ubijeni supružnici Frančiška (73) i Štefan Poharc (75) i njihove podstanarke Helena Krošlin (36) i njena ćerka Veronika (17).

Iz kuće je navodno nestao novac koji je Frančiška dobila kao odštetu kad je u saobraćajnoj nesreći ostala invalid. Na tavanu kuće policija je pronašla i hrpu oružja, a za Štefana Poharca se spekuliralo da se bavio švercom.

Nakon ulaska u ‘Kuću strave‘, kako su je prozvali slovenski mediji, kriminalisti su snimili tela, a snimak je emitovan na suđenju Kameniku. Kamera se najduže zadržala na Frančiški. Osim rupa od metaka, imala je veliku ranu na glavi, koju je mogla kada je prilikom pada udarila glavom u radijator.

Kod Veronike, koja je ubijena u kuhinji, patologa je tokom obdukcije najviše iznenadila mala ulazna prostrelna rana na njenom čelu. Iz toga je zaključio da je verovatno ustreljena iz neposredne blizine. Žrtva je pronađena u ćošku kuhinje, nagurana u stolicu i klupu. Poharcu, koji je ubijen u podrumu kuće, ruke su bile vezane na leđima, a telo Helene bačeno je među sanduke sa jabukama.

Policajci su na mestu zločina pronašli tek nekoliko tragova. Među njima i tragove patike marke Nike. Nekoliko nedelja kasnije na jednoj benzinskoj pumpi priveden je Kristijan Kamenik.

Inače, da bi saučesnik u tom ubistvu mogao biti hrvatski državljanin spekulisalo se godinama i čak se pisalo da bi kapa mogla pripadati hrvatskom državljaninu u dobi od oko 50 godina.

Sada je to i konkretizovano nakon što je celjsko tužilaštvo podnelo zahtev za istragu protiv Mladena F. kao osobe koja je učestvovala u četvorostrukom ubistvu kod Rogaške Slatine. Mladen F., kako pišu slovenski mediji, već je osuđivan te je u vreme kad se dogodilo ubistvo živeo u Hrvatskoj.

Osumnjičeni navodno ima alibi da je u vreme kad se dogodilo ubistvo bio na odsluženju zatvorske kazne, ali da je na dan ubistva imao slobodan vikend.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA