Mitropolit Joanikije: Njegoš je sanjao o slobodi i o ujedinjenju srpskog naroda

Joanikije kaže da Njegoš svu istoriju sažima u pogledu borbe za slobodu, u njoj "vidi i poetski i religiozni i istorijski smisao"

  • 0
PECKA PATRIJARSIJA USTOLICENJE Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U manastiru Podmaine u Budvi danas su počele jubilarne Međunarodne Njegoševe večeri poezije, a mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da bismo mogli reći da Njegoševo viđenje istorije ima i teološki karakter, kao i da je on sve vreme sanjao o slobodi i o ujedinjenju srpskog naroda.

"On tragediju svog naroda sagledava u okviru jedne šire tragedije, ali koliko god on tone u srpske nesreće, ipak već na samom početku Gorskog vijenca, naznačuje i optimizam borbe za slobodu", rekao je Joanikije i dodao da to nije samo borba za slobodu u građanskom smislu, već borba koja ima "dublje korene i veći smisao, koreni se u metafizičkoj borbi koja je započeta na nebu i pričasna je toj borbi za smisao života, a time i za smisao istorije".

Dakle, kaže Joanikije, Njegoš svu istoriju sažima u tom pogledu borbe za slobodu, u njoj "vidi i poetski i religiozni i istorijski smisao".

Dodao je da bi se mnogo šire moglo govoriti na ovu temu, jer Njegoševo poimanje istorije nije izrečeno samo u Gorskom vijencu, nego i u Šćepanu malom i u njegovim pismima, koja nisu još dovoljno izučena.

"On koji je sve vreme sanjao o slobodi i o ujedinjenju srpskog naroda, o tome mnogo govorio, nadahnut onom starom slavom iz doba Nemanjića, u kojoj centralno mesto zauzima car Dušan, koga najviše veliča i hvali, a posle njega Miloš i Lazar. Sanjao je da mu svetli kruna Lazareva i da je u blizini Miloša koji nad senima vlada, kao što je i bio", kazao je, između ostalog, Joanikije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA