Deca iz Bosne spremaju poklone za vršnjake u Ukrajini: "Biće srećnija, znaće da neko misli na njih"

Odgovarajući na apel koji je uputio muzej u Sarajevu, stotine bosanske dece spremaju male kutije sa toplom odećom, igračkama, bombonima i drugim jednostavnim poklonima koji će biti dostavljeni deci Ukrajine na vreme za Novu godinu

  • 5
Deca Bosna Sarajevo pokloni Ukrajna mališani Foto: Tanjug/AP

U kućama i školama u Bosni deca ovog decembra pripremaju poklone za koje se nadaju da će vratiti osmehe na lica njihovih vršnjaka u ratom zahvaćenoj Ukrajini.

Odgovarajući na apel koji je uputio mali muzej u Sarajevu, stotine bosanske dece spremaju male kutije sa toplom odećom, igračkama, bombonima i drugim jednostavnim poklonima koji će biti dostavljeni deci Ukrajine na vreme za Novu godinu.

Kod roditelja i nastavnika pomaganje deci oko toga šta poslati budi sećanje na trenutke iz vremena rata kada su oni dobijali pomoć od stranaca.

"Kada sam rekla tati da spremamo poklone za decu u Ukrajini, rekao mi je koliko su takvi pokloni učinili srećnim njega i njegove prijatelje kada su ih dobili za vreme rata u Bosni", rekla je Sara Nur Spahić za AP dok je pomagala da se spakuju kutije za Ukrajinu u njenoj osnovnoj školi u Sarajevu.

Poslednjih nedelja takve kutije su se stalno gomilale u njenoj školi.

"Nadam se da će deca u Ukrajini biti jednako srećna", rekla je 11-godišnja devojčica.

Dok su deca slušala priče o detinjstvu u ratu od svojih roditelja, počela su da saosećaju sa "nepoznatim prijateljima" u Ukrajini, rekla je prosvetni veteran Elvira Velić-Muftić, koja radi u osnovnoj školi Savfet Beg Basagić u Sarajevu.

"Verujem da će dobijanje ovih poklona učiniti decu u Ukrajini srećnijom jer će znati da neko misli na njih", rekla je Asja Ibrahimović (11), dok je pomagala svojim vršnjacima da poređaju po veličini lepo upakovane kutije.

Među poklonima nalaze se tople vunene kape i rukavice, zajedno sa sveskama i bojicama.

"Moramo da imamo na umu da biramo stvari koje su lake za nošenje, jer deca u Ukrajini i njihovi roditelji često moraju za nekoliko minuta da napuste svoje domove kada čuju sirenu za vazdušnu opasnost kako bi potražili sklonište u podrumima ili podzemnim stanicama", rekao je Tarik Kulenović (11).

Muzej ratnog detinjstva u Sarajevu nada se da će deci u Ukrajini pružiti trenutni osećaj radosti kada je početkom decembra pokrenuo akciju poklona u Bosni, rekao je njegov osnivač i direktor Jasminko Halilović.

Osnovan 2017. godine, muzej prikuplja i čuva lične predmete i svedočanstva dece pogođene balkanskim ratovima 1990-ih. Tamo se nalazi i niz poklona koje su donirali ljudi koji su ih dobili od stranaca dok su odrastali u ratu.

Halilović je rekao da je muzej inspirisan svojom kolekcijom "da uradi nešto dobro... da dozvoli (Bosancima) da urade nešto za decu Ukrajine".

Mirela Geko, član muzejskog osoblja, dobila je poklon kutiju 1993. godine, kada je imala pet godina, od nepoznatog sedmogodišnjeg bosanskog izbeglice koji živi u Danskoj.

Njena "kutija čuda", priseća se Geko, uključivala je ono što je smatrala "najboljim, najlepšim poklonima" - svesku, bojice i olovke i slatku pastu za zube za decu.

"To me je neverovatno obradovalo, kao da je rat na trenutak stao i da mi se dešavaju samo divne stvari", rekla je ona.

Video: Baka na kolenima dočekala unuka koji je ukrajinski vojnik: Snimak iz Hersona se širi po mrežama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    22. decembar 2022 | 21:02

    A ko je spremao paketiće za decu u Siriji , Libija, Irak?

  • Salko poturceni srbin

    23. decembar 2022 | 09:13

    Prodaju se muje nato I evropskim fasistima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA