≫ 

Dečak koji je zbog petarde ostao bez prstiju stabilno, ali bez svesti: "Čeka ga još nekoliko operacija"

Lekari kažu da će oporavak dugo trajati

  • 0
Dete, petarda, petarde Foto: Shutterstock

Devetogodišnji dečak iz hrvatske, kom je u sredu eksplodirala petarda u ruci, ostao je bez svih prstiju, osim palca.

Dečak je na odeljenju Intenzivne nege i nije pri svesti. Sutra ga, kako piše HRT, čeka još jedan operativni zahvat.

"Dete je dobro, stabilno je. Nema komplikacija. Prošlo je 24 sata otkako smo ga primili na lečenje. Sprovode se sve standardne mere koje zahteva tako teško povređeno dete", rekao je za Dnevnik dr Anko Antabak, specijalista dečije hirurgije, KBC Zagreb.

Istakao je i da će dečak morati na još nekoliko složenih operativnih zahvata, a kakav će biti definitivni ishod lečenja to, nažalost, niko ne zna.

"Majka komunicira, plače, očigledno je jako uznemirena situacijom i ona postavlja slična pitanja o ishodu, stanju. Za nju imamo isti odgovor, da je zasad sve u redu, da se ništa ne komplikuje barem u ovo vreme dok je dete kod nas", rekao je lekar.

Antabak je rekao kako lečenje može potrajati i nekoliko meseci, čak i godina kako bi uspostavili funkciju "onoga što uspeju da spasu".

Nada se da dete neće ostati predugo u bolnici.

"Deca su inače sklona stresu, svakako da boravak u bolnici deluje na decu, a ovako teška povreda sigurno će zahtevati i druge vidove lečenja, osim hirurškog, rekao je lekar.

Ima i savet za roditelje pri sličnim, nesrećnim situacijama.

Najvažnije je da se što pre stigne do profesionalne ekipe koja može da pruži prvu pomoć. Ljudi uglavnom zovu telefonom, pitaju za informacije, rekao je dr Antabak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA