U ovoj opštini u Bosni i Hercegovini pronađeno je vredno arheološko nalazište iz bronzanog doba

Pored arheoloških ostataka, na lokalitetu su još vidljivi rovovi Armije Republike BiH iz proteklog rata 1992-1995

  • 0

Na području opštine Centar Sarajevo na lokalitetu Vranjače nalazi se vredno arheološko nalazište iz bronzanog doba, prenosi Klix.ba.

Institut za arheološka istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je 2017. godine, po nalogu Opštine Centar Sarajevo, izvršio snimanje lokaliteta kako bi se utvrdilo da li na njemu postoji arheološki potencijal i iz kog perioda i koliko je u vezi sa obližnjim lokalitetom Debe brdo.

Arheološko područje - Debelo brdo, praistorijsko kaštelsko naselje, antički i kasnoantički odbrambeni objekat, opština Novo Sarajevo i Centar, nalazi se na zapadnoj izolovanoj padini masiva Trebevića, koji se uzdiže oko 170 metara iznad doline Miljacke, na nadmorskoj visini od 746 metara. nivo mora.

Prilikom arheoloških istraživanja na lokalitetu Vranjače utvrđeno je da se pronađeni materijal odnosi na materijal koji uglavnom pripada glasinačkoj kulturi bronzanog doba i pronađen na lokalitetu Debelo brdo.

U decembru 2022. godine na lokalitetu Vranjače izvršena je prva faza sistematskih arheoloških istraživanja. Na pomenutom prostoru otvoreno je šest ručnih sondi različitih dimenzija, a u nekima je konstatovana veća koncentracija praistorijske keramike koja je slična keramici pronađenoj na lokalitetu Debelo brdo.

Pored otvorenih arheoloških sondi, na lokalitetu je korišćen LIDAR – lasersko skeniranje iz vazduha, uz naknadnu obradu od strane stručnog tima koji radi na filtriranju podataka, digitalizaciji, vektorizaciji i modeliranju. Na osnovu ovih snimaka moguće je dobiti 3D sliku strukture tla ispod biljnog pokrivača u šumi. Upotreba LIDAR-a predstavlja inovaciju u bosanskoj arheologiji.

Pored arheoloških ostataka, na lokalitetu su još vidljivi rovovi Armije Republike BiH iz proteklog rata 1992-1995. Prilikom izviđanja terena pronađen je veći broj čaura, metaka i delova čaura.

U okviru Dunavskog transnacionalnog programa finansijski je podržan projekat pod nazivom „Arheodunav“ (Archaeodanube), čiji je nosilac Gradska opština Ptuj iz Slovenije, a partner, između ostalih, i Opština Centar Sarajevo.

Ukupna vrednost projekta je oko dva miliona evra, koji ima za cilj pripremu konkretnih planova, obuke i alata za očuvanje i promociju arheoloških lokaliteta i njihovo uključivanje u nove turističke inicijative.

Zahvaljujući projektu Arheodanub, Općina Centar Sarajevo pokrenula je inicijativu za sistematska arheološka istraživanja koja prethode izgradnji budućeg arheološkog parka "kroz vrijeme", od praistorije do posljednjeg rata 1992-1995. godine, saopšteno je iz Opštine Centar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA