Zabeležen prvi smrtni slučaj od gripa u Hrvatskoj: Gužve u ordinacijama i Hitnoj pomoći

Očekuje se porast broja obolelih od gripa i u narednom periodu

  • 0
Beba dete grip bolest toplomer Foto-ilustracija: Shutterstock

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)u poslednjih 24 sata u Hrvatskoj je registrovano  1759 slučajeva gripa, a zabeležen je i prvi smrtni slučaj u utorak.

Trenutno je najveći broj obolelih od gripa u tri županije – Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Krapinsko-zagorskoj.

HZJZ očekuje da će u idućem razdoblju pritisak gripa biti jači s obzirom na praznična druženja, zatvorene prostore i povratak dece u školske klupe.

U Brodsko-posavskoj županiji koja nedeljno beleži više od 200 obolelih od gripa registrovan je i prvi smrtni slučaj.

Muškarac srednje životne dobi s mnogim kroničnim bolestima preminuo je na Odeljenju za infektologiju bolnice u Slavonskom Brodu, prenosi Jutarnji list.

"Reč je o osobi rođenoj 1958. godine koja je nevakcinisana i s komorbiditetima. PCR-om je dokazana influenca i to još jednom pokazuje da je grip ozbiljna i opasna bolest, ističe za HRTAnte Cvitković, direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Grip je kod ovog pacijenta podstakao taj neželjeni i malo nepredviđeni niz događaja koji su, nažalost, doveli do smrtnoga ishoda, rekao je doktor Ivica Čabraja sa Odeljenja infektologije, OB Slavonski Brod.

Nakon respiratornog sincicijskog virusa zbog kojeg se pune hitne i pedijatrijske čekaonice, streptokok, koronavirus i grip, od kojeg je broj obolelih za samo nedelju dana porastao za čak 140 posto, sve više problema zadaju i odraslima.

Video: Prvi put posle 15 godina imamo domaću vakcinu za grip

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA