Danas je Dan Republike Srpske

U gotovo svim opštinama i gradovima u Srpskoj biće obeležen ovaj datum

  • 29
Banja Luka, Republika Srpska Foto: Profimedia/Alamy

Republika Srpska danas slavi Dan Republike. Sa ulica Banjaluke svečani defile povodom Dana Republike ove godine seli se u Istočno Sarajevo, gde će od 14 časova biti održana centralna proslava.

U gotovo svim opštinama i gradovima u Srpskoj biće obeležen ovaj značajni datum.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je u nedelju na prijemu u Banjaluci da Srpska 31. put slavi svoje postojanje, istakavši da je to nepobitno i da se ne može zaustaviti.

- Republika 31. put slavi svoje postojanje, to je nesporno, bez obzira jer neki naši prijatelji to ne vole, ali se ne može zaustaviti. Pokazali smo za ovu 31. godinu da, u nekim našim borbama koje nam nisu bile na ruku, da su nam uzeli mnogo, ali nisu uzeli dušu - rekao je Dodik na prijemu.

RS DAN AKADEMIJA Foto: Tanjug/Srna/Borislav Zdrinja

Poručio je da su u RS uvereni da će se dostići krajnji cilj slobode.

- Znam da neki ne žele RS, njima neću ništa da govorim, promjeniti ih neću. Nema razloga da se stidimo naše istorije, našeg postojanja. Ja nisam čovjek koji mrzi, nisam pakostan, ali se javi neki inat u mojoj duši, samo da vas nekad nerviram - poručio je Dodik, prenosi RTS.

Zahvalio je prijateljima iz Evrope, a posebno državi Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću.

- Prirodno je da budemo zagledani u Srbiju, kao što su Hrvati iz BiH u Hrvatsku, pa i Bošnjaci u neke daleke istomišljenike koji nisu ovde stacionirani... Počinjemo da živimo na miran način. Neka svako ima svoju državu, neka se organizuje kako on misli da treba da živi. RS ima svoje granice i nikada u istoriji do sada srpski narod nije bio definisan kao što je to sada. A pitanje statusa? Vidjeli smo kako to ide, borićemo se. Neka živi Srbija i Republika Srpska, jer bez tog dvojca života nema - istakao je Dodik.

Dodik je ranije danas, na ceremoniji u Banskom dvoru u Banjaluci, dodelio odlikovanja povodom Dana Republike Srpske, a među odlikovanima su patrijarh srpski Porfirije i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Dodik je patrijarha Porfirija odlikovao Ordenom Republike Srpske na lenti.

Svečanoj akademiji su prisustvovali i članovi Vlade Srbije, kao i načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović.

Venci na Trgu palih boraca Narodnooslobodilačkog rata

Na Trgu palih boraca Narodnooslobodilačkog rata u Banjaluci položeni su venci. Vence su položili Milorad Dodik, srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i premijer Radovan Višković.

Prethodno su zvaničnici Srpske položili vence i na Spomenik palim borcima Vojske RS na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci.

Dodik je istakao da je Republika Srpska formirana u miru i da je odluka naroda da se obeležava Dan Republike važnija od politički motivisane odluke bilo kojeg suda.

- Tada nije bilo ratovanja ni pucanjave u BiH i to je stvar koja mnogima u BiH smeta - izjavio je Dodik u Banjaluci, nakon polaganja venca povodom obeležavanja 9. januara, Dana Republike.

Željka Cvijanović izjavila je da veruje u Republiku Srpsku, njenu sposobnost da se razvija, kao i u snagu naroda i institucija.

- Kako dolikuje, polaganjem venaca i iskazivanjem poštovanja prema onima koji su branili i odbranili slobodu u kojoj živimo, počinjemo obležavanje Dana Republike - izjavila je Cvijanovićeva.

Naglasila je da je 9. januar dan narodne volje koji se obeležava s punim pravom i u punom kapacitetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA