Ginekolog kaže da trudnica s mrtvim plodom nije bila hitan slučaj: Beroš šalje inspekciju u Split

Trudnica s Brača juče je satima čekala hitni medicinski prevoz u Split, a jutros je rodila mrtvi plod na trajektu

  • 0
hrvatska ambulantna kola, hitna pomoc, Foto-ilustracija: Shutterstock

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš je poslao zdravstvenu inspekciju u KBC Split nakon što je trudnica s Brača juče satima čekala hitni medicinski prevoz u Split, a jutros je rodila mrtvi plod na trajektu.

"Informisani smo o događaju te smo u toku prikupljanja svih relevantnih informacija od svih uključenih zdravstvenih institucija pa ćemo po dobijanju istih u najkraćem periodu odlučiti o proceduri koja uključuje upućivanje zdravstveno-inspekcijskog nadzora u zdravstvene ustanove u kojoj je pacijentkinji pružena zdravstvena pomoć", rekao je ministar Vili Beroš, prenosi Index.

"U međuvremenu smo odlučili da pošalje zdravstvenu inspekciju u KBC Split", rekao je Beroš.

"Oba glisera hitne pomoći bila neispravna, čekala je helikopter"

Da podsetimo, gradonačelnica Supetra Ivana Marković objavila je na Fejsbuku da se trudnica s Brača juče u 8 sati javila u Hitnu u Supetru nakon što je počela da krvari, ali kako su oba glisera hitne pomoći bila neispravna, žena je satima čekala na helikopter koji će je prevesti u Split. Kaže da je helikopter poleteo tek u 11 sati.

U međuvremenu je suprug trudnice, koji je krenuo trajektom, stigao u Split pre nje. Nažalost, lekari nisu mogli da spasu dete, pa je žena vraćena kući uz lekove za indukovanje pobačaja, piše Marković.

Tokom noći je trpela velike bolove pa je sledeći dan ponovo trajektom krenula prema Splitu. Tokom plovidbe je rodila u automobilu na trajektu, a pomagao joj je suprug, kaže Marković.

Ginekolog: Plod je po dolasku u bolnicu već bio mrtav

Šef Klinike za ženske bolesti i porođaje u KBC-u Split dr sc. Marko Dražen Mimica je za 24 sata rekao da je žena dobila samo pripremne tablete za pobačaj, a za dva dana je trebalo da dobije i one za trudove. Sve je, tvrdi, odrađeno regularno.

"Prema mojim saznanjima od kolega, reč je o pacijentkinji koja je imala trudnoću od tri meseca i plod po dolasku k nama više nije bio živ. Nije bio hitan slučaj. U našoj je dnevnoj bolnici pacijentkinja obrađena, napravljene su sve uobičajene pretrage, i postupak u takvim slučajevima - tabletama se izaziva pobačaj, a tablete se daju u dva navrata", rekao je.

"S pacijentkinjom se to iskomunicira i objasni te se donese zajednička odluka hoće li ići kući ili ne. Očigledno se nije sve moglo predvideti. Rutinski takve pacijentkinje ne ostavljamo u bolnici, to napravimo samo onda kad očekujemo da bi se nešto moglo događati. Ne znam da li je lekar znao da je žena s Brača, da li su to iskomunicirali međusobno", kaže ginekolog.

Na pitanje da li bi plod bio spasen da je žena u KBC Split s Brača dovezena ranije, odgovara kako je plod po njenom dolasku već bio mrtav, i puno pre.

Video: Trauma za ceo život: Marija ostala bez bebe lekarskom greškom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA