≫ 

Linta: Uništavanje 13 spomenika na pravoslavnom groblju u Vukovaru nastavak antisrpske mržnje

U pitanju je groblje koje je staro više od 200 godina i jedan je od najstarijih dokaza postojanja srpskog naroda u gradu Vukovaru

  • 4
Vukovar Foto Mateja Beljan

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje kao nastavak antisrpske mržnje uništavanje 13 spomenika na srpskom pravoslavnom groblju u Vukovaru tokom božićnih praznika.

U pitanju je groblje koje je staro više od 200 godina i jedan je od najstarijih dokaza postojanja srpskog naroda u gradu Vukovaru. Imena preminulih su većinom bila ispisana na ćirilici. Pošto su uništeni spomenici veoma teški, veruje se da to nije moglo da učini jedno lice.

Prema podacima Eparhije osečkopoljske i baranjske, ovo je treći anticivilizacijski čin koji se desio u prethodna tri meseca na istoj lokaciji. U prvom vandalskom incidentu nepoznati počinioci su takođe demolirali nekoliko spomenika dok je u drugom uništena ikona koja se nalazi na zavetnom krstu u centru starog groblja.

"Očigledno je u pitanju smišljena akcija čiji je cilj da se unese dodatni strah među preostale Srbe s jedne strane i zatru tragovi viševekovnog postojanja srpskog naroda u Vukovaru s druge strane", navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona (SSR).

Policija nije pronašla počinioce.

Linta poziva Predstavništvo Evropske komisije u Zagrebu da najoštrije osudi ovaj bezumni čin i da traži od Vlade Hrvatske da nadležni organi u što kraćem vremenskom roku pronađu i adekvatno kazne organizatore i počinioce u sva tri slučaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna G

    12. januar 2023 | 16:02

    200 g staro srpsko groblje,naravno da im smeta jer im to pokazuje čija je to zemlja. Ne mogu to oni podneti jer istina zna jako da boli

  • Mihajlo

    12. januar 2023 | 17:22

    Isto tako i šiptari rade na Kosmetu. Došli kao i ovi na srpsku zemlju i zauzeli je, pa sad sve uništavaju šta podseća na to čija je zemlja.

  • ЈАја

    12. januar 2023 | 17:01

    Господу Жигманова и Пуповца послати да пронађу кривце !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA