Odložen nastavak suđenja braći Mamić u Hrvatskoj: Sumnjiče se da su FK "Dinamo" oštetili 20 miliona evra

S obzirom na to da je od 2018. u bekstvu i prvookrivljeni Zdravko Mamić, protiv obojice će, nakon što je BiH odbila da ih izruči Hrvatskoj, suđenje biti sprovedeno u njihovom odsustvu

  • 2
Zdravko Mamić stadion Foto-montaža: Tanjug/AP

Na zahtev odbrane, na osječkom Županijskom sudu odložen je nastavak suđenja braći Zdravku i Zoranu Mamiću i još petorici optuženih za izvlačenja novca iz FK Dinamo u okviru zločinačkog udruženja, čime su ovaj klub oštetili za oko 20 miliona evra, saopšteno je danas iz tog suda.

Novoimenovani advokat Zdravka Mamića, Filip Glavaš, sin bivšeg saborskog poslanika i osnivača HDS SB Branimira Glavaša, zatražio je odlaganje glavnih rasprava zakazanih za 16. i 17. januar, kako bi se upoznao s predmetom i pripremio za odbranu, a nova ročišta zakazana su za 6. i 7. februar, rekao je Hini portparol Suda Miroslav Rožac.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz FK Dinamo, koje je na osječkom Sudu počelo početkom marta 2021., do sada je održana samo jedna glavna rasprava na kojoj je okrivljenima pročitana optužnica. Okrivljeni Zoran Mamić pobegao je u Bosnu i Hercegovinu nakon što je, polovinom marta 2021., Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu s prvog suđenja, završenog u junu 2018. i osudio ga pravosnažno na zatvorsku kaznu od četiri godine i osam meseci.

S obzirom na to da je od 2018. u bekstvu i prvookrivljeni Zdravko Mamić, protiv obojice će, nakon što je BiH odbila da ih izruči Hrvatskoj, suđenje biti sprovedeno u njihovom odsustvu. Uz Zdravka i Zorana Mamića optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota, kao i menadžer Niki Artur Vuksan.

U optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od decembra 2004. do decembra 2015., ostale okrivljene organizovao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih firmi iz Velike Britanije, Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vinsenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Tužilaštvo tereti okrivljenike da su taj novac delili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, FK Dinamo neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona evra, odnosno 55,8 miliona kuna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA