≫ 

Sneg napravio haos u regionu: Niz nesreća na auto-putevima u Hrvatskoj, u Sloveniji kolaps u saobraćaju

Prvi veći sneg ove zime doveo je do brojnih problema u zemljama u regionu - nestanka struje, zastoja u saobraćaju, zatvorenih puteva...

  • 0
Sneg Slovenija Foto: Tanjug/AP

Dugoočekivani sneg ove zime obradovao je najmlađe, ali je napravio probleme u saobraćaju i doveo do nesreća u državama u regionu.

Veliki deo Slovenije zahvatile su obilne snežne padavine, koje su dovele do problema u saobraćaju. Sneg je mokar, lomi grane drveća, izaziva nestanke električne energije i dovodi do blokade puteva, posebno u severnim planinskim predelima Gorenjske i Koruške, prenela je STA.

Prema prvim izveštajima, najobilnije snežne padavine zabeležene su u Koruškoj, gde je oko mesta Črna na Koroškem palo i do pola metra snega. U nižim predelima Gorenjske palo je između 10 i 25 centimetara snega, a na višim nadmorskim visinama i oko pola metra.

Zbog snega i proklizavanja kamiona zatvoreni su primorski auto-put i deo ljubljanske obilaznice, preneo je portal Index.hr pozivajući se na slovenačke medije.

Na mnogim putevima sneg se zadržao na kolovozu, a ponegde ima i poledice. Za sav saobraćaj je zatvoren primorski auto-put između Vrhnika i Logaca prema Kopru. Zatvoren je i čvor Nanos iz smera Vrtojbe prema Kopru, kao i dolenjska magistrala kod Medveđeka prema Ljubljani.

Niz nesreća u Hrvatskoj

I u Hrvatsku je stigla promena vremena, a nedelju pred nama obeležiće kiša i sneg. Obilni sneg već pada u gorju, auto-put je  je zavejan, a sneg pada i u delovima unutrašnjosti - Međimurju, Zagorju, Samoboru, Zagrebu...

Index prenosi da je sneg doveo do niza saobraćajnih nesreća na auto-putevima u Hrvatskoj.

Sneg pada na Sljemenu, Zavižanu, Pargu i na krajnjem severozapadu Hrvatske. Sneg je počeo da pada i u Zagrebu.

Pojedini putevi u ovim delovima Hrvatske su privremeno zatvoreni za saobraćaj, a na ponekim je došlo do saobraćajnih udesa, što je stvorilo velike gužve. Iz Državnog hidrometeorloškog zavoda najavljuju da će sneg nastaviti da pada, a u pojedinim delovima zemlje visina snežnog pokrivača dostićiće do 50 centimetara.

MUP Crne Gore upozorio na ekstremne meteorološke pojave u zemlji

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a upozorio je sve učesnike u sistemu zaštite i spašavanja na potrebu podizanja operativne spremnosti radi pravovremenog i efikasnog delovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore, koje su najavljene za danas i trajaće do 21. januara.

Građani se pozivaju da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji. Vozačima se skreće pažnja da nepovoljni meteo uslovi, usled jake kiše i vetra, mogu dovesti do otežanog odvijanja saobraćaja, ali i zastoja, odrona i vanrednih prekida u saobraćaju, pa i povećanog broja saobraćajnih nezgoda.

Apeluju na vozače, da strpljivom i opreznom vožnjom, prilagođenom meteo i ostalim uslovima na putu, kao i trenutnoj frekvenciji saobraćaja, doprinesu svojoj i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju. U pomenuto periodu se navode, očekje uticaj serije ciklona na području Crne Gore, što će usloviti obilnu kišu, a posebno jaka kiša se očekuje sutra i u sredu, kao i vrlo jak južni vetar. U planinskim predelima kiša će preći sneg. U južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi-uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

“Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predelima i na severoistoku, potencijalno su mogući bujični problemi prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mestima moguća su lokalna klizišta ili odroni posebno gde su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gde je narušena prirodna povezanost tla”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Video: Selo nadomak Čačka već 24h nema struju zbog snežnih padavina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA