Muke porodice Brkljačić iz Petrinje: Kuća im je sasvim razorena u potresu, a sada je izgorela

Pomoć im je neugodno tražiti, iako im je ona sada preko potrebna

  • 0
Petrinja Hrvatska Zemljotres Foto: Tanjug/AP

Iako već tri zime porodica Brkljačić iz Nove Drenčine spava u kontejnerima, žive od minimalca, ali i od toga uspevaju da odvoje za one koji "imaju manje".

"Jedina sreća u svemu je što niko nije nastradao, a za ovo ostalo... Snaći ćemo se nekako", govori za 24satahr Kristina Brkljačić (47).

Sve što je imala izgorelo je u noći na subotu u požaru kuće.

Nevoljama ove peteročlane porodice iz Nove Drenčine kraj Petrinje, kao da nema kraja. Nakon što im je kuća stradala u potresu već tri zime ona, njen suprug Zdravko (45), sinovi Fran (12) i Filip (19) te njena majka Štefica (70) koja je oporavlja od moždanog udara i čeka drugu operaciju žive u kontejnerima.

Na njihovoj kući koja je dobila žutu nalepnicu, usprkos raznim obećanjima, obnova još uvek nije počela. Prvi put kuća im je izgorela za vreme rata, a prošlog vikenda, uz već tešku situaciju u kojoj se nalaze, ponovo im je izgorelo gotovo sve što su držali unutar kuće, jer u skućenim kontejnerima, kaže, ne može puno toga stati. Odeća, obuća, sve uspomene, grejalice, frižider u kojem su čuvali hranu...

I dalje pod šokom, jedva je uspevala pronaći reči.

"Ja još ne mogu verovati, još sam u bunilu... Mislim da ću postati svesna svega za par dana", govori ona pa drhtavim glasom pokušava opisati što se dogodilo u noći na subotu, kada ju je krik supruga probudio iz sna.

"Mlađi sin probudio se usred noći jer je kontejneru bilo hladno, nestalo je struje pa je probudio tatu. Suprug je izašao van i video kako kuća gori... Brzo je išao probudio mene i majku jer su nam kablovi od struje iz kuće bili spojeni na kontejnere pa se bojao da i oni ne bi izgoreli. Ne znam ni sama šta se sve izdogađalo te večeri, i dalje smo svi u šoku", ispričala je.

Sedamdesetogodišnju Šteficu i malog Frana te noći smestili su kod komšija jer grejanja u kontejnerima nije bilo. Ujutro im je Elektra ponovno došla spojiti struju, s kojom su, kako kaže, svako malo imali problema.

"Mi smo svaka tri, četiri meseca morali zvati električare jer bi svaki put nestajalo struje, stalno je bilo nekih problema. I dalje ne znamo zvaničan uzrok požara jer čekamo uviđaj ali pretpostavljamo da je do kablova", kaže.

Petočlana porodica živi od jedne plate, na minimalcu uz invalidninu koju prima njena majka, ali niko od njih ne želi se žaliti, naučili su da žive skromno pa Kristina i ono malo što ima, podeli s onima koji imaju još manje.

Iako je ova porodica ostala bez svega, Kristini je bilo neugodno da traži pomoć koja joj je u ovom trenutku preko potrebna. Ali, iz portala 24satahr kažu da su insistirali sve dok nije pristala.

Video: Nove nedaće za stanovnike Petrinje - debeli minus i sneg

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA