≫ 

Nestala jahta stigla u Tursku: Hrvatima koji su njome upravljali preti pet godina zatvora

Hrvatske vlasti još uvek utvrđuju okolnosti nestanka jahte

  • 2
Vladimir Putin i Irina Viner Usmanova London Sunseeker 115 Sport superyacht jahta Foto-ilustracija: Lucy Young / Shutterstock Editorial / Mikhael Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Luksuzna jahta koja je zaplenjena prošle godine u Betini na Murteru nestala je pre nekoliko dana iz Hrvatske i trenutno je usidrena u turskoj marini.

Brod Irina VU prvo je bio na suvom vezu i tu je plombiran trebaloo i da ostane. On je ipak spušten u more pa premešten u škver. Od tuda je otplovio za Tursku. Irina VU sada je usidrena u turskoj marini Didim na Egejskome moru.

Uključili su se Tužilaštvo i SOA

Hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković izjavio je danas da se još utvrđuju okolnosti u kojima je pre tri meseca iz marine nestala blokirana jahta kao i da su u istragu uključeni i Državno tužilaštvo i Bezbednosno-obaveštajna agencija (SOA)

"Još uvek utvrđujemo okolnosti nestanka jahte, znamo svi da je nestala pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima. Kako se to dogodilo i je li bilo propusta u samom sistemu, to ćemo utvrditi sada i mi kroz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a uključeni su i SOA, DORH, Ministarstvo unutrašnjih poslova te Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, koji su na osnovu odluke jahtu plombirali", rekao je Butković.

Svi članovi posade su hrvatski državljani

RTL je večeras objavio nezvanična saznanja da se brod iz Betine zaputio prema Dubrovniku, gde je regularno prošao lučku kapetaniju, carinu i na kraju graničnu policiju.

Sankcije nigde u sistemu nisu bile zavedene, pa su sve službe dale zeleno svetlo za izlazak jahte iz teritorijalnih voda Hrvatske.

Prvi čovek Komisije za kontrolu sankcija proziva posadu.

"Saznanja koja imamo iz Ministarstva mora je da je zapovednik broda bio obavešten, prema tome smene koje su upravljale tim brodom sasvim sigurno su bile obaveštene da je reč o zamrznutoj imovini", rekao je Frano Matušić, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako saznaje RTL, svi članovi posade hrvatski su državljani i sada im preti pet godina zatvora. Da se brod nalazi u Turskoj pokazuje stranica koja prati brodove.

"Ona prati na osnovu signala, a vlasnik ga može paliti, gasiti, menjati, izvući iz samog plovila", kaže Miroslav Horvat, nautički agent.

Video: FBI i Civilna garda upali na jahtu ruskog oligarha: Zaplenjen brod još jednom čoveku bliskom Putinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bajke iz predgradja

    16. januar 2023 | 22:44

    Hrvati se vracaju korenima, bravo braco pravoslavna !

  • Dalibor

    23. januar 2023 | 14:04

    A ova petorica će se vratiti u Hrvatsku da ih pošalju 5 godina u zatvor....ja garantujem da svih 5 već ima ispisane ruske pasoše....neće ih kockasti nikad više videti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA