U Janji poplavljeno vikend naselje u Zvorniku 10 kuća: U Foči i Višegradu stabilno

U selu Popovi, Drina je i dalje u koritu, ali se meštani pripremaju za ozbiljnije situacije. Na području opštine Rudo vodostaj reke Lim je u blagom opadanju

  • 0
Poplava Bosna Foto: Tanjug/AP

Zbog opadanja vodostaja Drineu donjem toku, iz vanrednih mera odbrane od poplava u Semberiji, prešlo se u redovne, potvrdio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Drina je u Janji poplavila vikend naselje, a na području Zvornika poplavaljeno je 10-ak kuća u Karakaju i Šepku, prenela je RTRS. Iz "Voda Srpske" pozivaju stanovništvo naselja u blizini Drine da prate obaveštenja nadležnih institucija.

Nivo Save raste, ali je i dalje ispod granice redovne odbrane od poplava. Vikend naselje u Janji kod Bijeljine je poplavljeno. Trudnica i još tri lica evakuisani su protekle noći iz kuće, koju je voda opkolila.

S obzirom na rast vodostaja, očekuje se da Drina izlije i u priobalnom području Amajlija. Pripadnici gradske i Republičke uprave Civilne zaštite i Voda Srpske, prate situaciju na terenu.

U selu Popovi, Drina je i dalje u koritu, ali se meštani pripremaju za ozbiljnije situacije. Na području opštine Rudo vodostaj reke Lim je u blagom opadanju.

Najveća opasnost pretila je iz dotoka vode iz Crne Gore i Srbije. Sa prestankom padavina, očekuje se i povlačenje vode u korita. I u Foči su reke u postepenom opadanju, dok je u Višegradu stanje stabilno. Sa prestankom kiše i prelaskom u susnežicu i sneg u višim predelima, očekuje se smanjenje vodostaja i povlačenje u korita.

Nabujalom Limu, korito je bilo tesno. Sa obilnim padavinama, nivo se povećao i izlio u Starom Rudom, Mrsovu, Jelićima i Obrvenoj. Nivo vodostaja povećao je dotok iz Crne Gore i Srbije.

U Starom Rudom voda se izlila i na put i prekinula saobraćaj. Vodostaji reka na području Foče su stabilni, Drina je u opadanju, dok je nivo Ćehotine nešto veći. I u Višegradu situacija je stabilna, Drina je u padu. I nivo reke Rzav je u opadanju pa domaćinstva nisu ugrožena. Pojavilo se nekoliko klizišta, sanirana su u Osojnici i naselju Kalate.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA