Žalostan prizor na Drini: Svetski mediji pišu o ekološkoj katastrofi na Balkanu

"Tone plastičnih flaša, zarđalih buradi, polovnih guma, kućnih aparata, natopljenog drveta i drugog otpada nagomilale su se iza barijere u reci Drini u Bosni i Hercegovini, koja se vijuga kroz šumovita brda"

  • 16
Bosna reka Drina đubre Foto: Tanjug/AP/Armin Durgut

Reka na Balkanu poznata po svojoj zadivljujućoj prirodnoj lepoti pretvorena je u ogromno plutajuće đubrište usred perioda lošeg vremena, pogoršanog dugotrajnim lošim upravljanjem - reči su kojima su poznati svetski mediji opisali Drinu.

Zastrašujući prizori pristižu iz Drinskog jezera na ulazu u Višegrad koje je već danima prekriveno tonama plutajućeg otpada.

Na nekada prozirnozelenoj reci danas možemo videti otpad, plastiku, boce, odbačene gume, burad, kućne aparate, kabaste i druge predmete koji plutaju jezerom, a nakupljeni su iza barijere za smeće postavljene uzvodno od postojeće višegradske brane.

Nakon što je Klix.ba danas pisao o ovoj ekološkoj katastrofi, o temi bruje i svetski portali koji su to nazvali "Velikom sramotom" , među kojima su Euronews i SkyNews.

"Tone plastičnih flaša, zarđalih buradi, polovnih guma, kućnih aparata, natopljenog drveta i drugog otpada nagomilale su se iza barijere u reci Drini u Bosni i Hercegovini, koja se vijuga kroz šumovita brda", opisuje Euronews Drinu u istočnoj Bosni.

Prema njihovom pisanju, veliki deo ovog smeća bačen je na loše uređene deponije pored reka ili direktno u vodene tokove koji teku kroz tri zemlje na Balkanu, akumulirajući se iza ograde dok teče nizvodno.

Dodaju, takođe, da je barijera, koju je postavila bosanska hidroelektrana, nekoliko kilometara uzvodno od njene brane u blizini Višegrada - grada u istočnoj Bosni koji je nevoljno pretvoren u deponiju, žale se lokalni aktivisti za zaštitu životne sredine.

Video: Dramatični snimci iz Republike Srpske: Gradovi i sela pod vodom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    21. januar 2023 | 22:43

    Koja smo mi stoka !

  • Bance 37230

    21. januar 2023 | 22:47

    Pa narod nije normalan sta sam sebi radi Svi rade sta hoce i bacaju sve i svasta kao u Srednje doba. Bruka i Sramota za nas sve zahvaljujuci razno raznim budalama fujjj.

  • realan

    21. januar 2023 | 22:56

    Oa odavno ja kazem najmanji nam je problem litijum, mi smo katastrofa, i posle kako poplave kako pozari, sve sto radimo prirodi, vratice nam sa kamatomOsvestimo se, dok ne bude kasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA