Optuženo 6 osoba zbog šverca cigareta iz Dubaija: Oštetili budžet Hrvatske za 10 miliona evra

Osim za nedozvoljenu trgovinu cigareta iz Dubaija i utaju poreza i carine u sastavu zločinačke organizacije tužilaštvo grupu, koja je radila od marta 2021. do januara prošle godine, tereti i za davanje mita

  • 0
Policija, Hapšenje, lisice Foto-ilustracija: Shutterstock

Kancelarija evropskog javnog tužilaštva u Zagrebu u ponedeljak je podigla optužnicu protiv šestoro krijumčara cigareta koje sumnjiči da su hrvatski budžet oštetili za 3,22 miliona evra, a budžet Evropske Unije za još 80.000 evra utajom carine, piše Jutarnji list.

Osim za nedozvoljenu trgovinu cigareta iz Dubaija i utaju poreza i carine u sastavu zločinačke organizacije tužilaštvo grupu, koja je radila od marta 2021. do januara prošle godine, tereti i za davanje mita.

Istragom je utvrđeno da su cigarete prevozili iz Dubaija u Hrvatsku, a zatim ilegalno prevozili u druge države članice Unije preko luke Ploče, bez podvgavanja propisanom carinskom postupku prijave cigareta koje su prodavali na crno.

Krijumčarene cigarete dopremljene iz Dubaija u luku Ploče, a odatle su kamionom koji su iznajmili okrivljeni, prevezene u skladište u Zagrebu.

Kako bi službenu carinske radnje bile obavljene bez pregleda kontejnera, okrivljeni su tajnom inspektoru kao carinskom službeniku platili ukupno 90.000 evra, saopšteno je iz Kancelarije evropskog javnog tužilaštva.

Okrivljenima se stavlja na teret da su organizovali pomorski prevoz ukupno sedam kontejnera sa najmanje 90 tona - odnosno 5.798,400 kutija krijumčarenih cigareta iz Dubaija.

Tri kontejnera sa najmanje 35 tona krijumčarenih cigareta nezakonito su uvezli u Hrvatsku, odakle su ih kamionom prevezli u Sloveniju, Mađarsku, Slovačku, Poljsku i druge države članice Unije radi prodaje na ilegalnom tržištu.

Procenjena potencijalna šteta bila bi veća za 9,6 miliona evra - od čega se više od 9,3 miliona evra odnosi na budžet Republike Hrvatske, a oko 183.000 na budžet Unije, navodi se u saopštenju.

Video: Pala srpsko-hrvatska banda u Atini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA