≫ 

Žena iz Kotora tvrdi da je pre 45 godina zamenjena kao beba: Istinu saznala u trudnoći, traga za roditeljima

Sudska presuda početak je potrage za biološkim roditeljima, ispričala je ova žena

  • 0
Beba, bebine noge Foto: Shutterstock

Jedna žena iz Kotora pokrenula je sudski postupak kako bi dokazala sumnje da je kao beba zamenjena u kotorskom porodilištu.

U trudnoći je shvatila da se njena i krvne grupe njenih roditelja ne podudaraju, nakon čega je DNK test potvrdio da oni nisu njeni biološki otac i majka. Potom je pokrenula sudski postupak.

Sudska presuda, izrečena pred sudom u Kotoru u Crnoj Gori, da je pre 45 godina zamenjena u porodilištu - početak je potrage za biološkim roditeljima, navodi u potresnoj i nesvakidašnjoj životnoj priči sagovornica Radija Slobodna Evropa (RSE).

Ispovest

Ona živi u jednoj evropskoj zemlji. Zbog zaštite privatnosti svoje dece tražila je anonimnost. U pisanoj prepisci za RSE kaže da želi da upozna biološke roditelje.

"Želim da ih upoznam, i (njihovu) decu, naravno. Ja imam roditelje, svoju decu i porodicu i ništa mi ne treba. Mislim da imam pravo na istinu. Hoću da ispunim taj deo koji mi pripada da bih pronašla svoj mir", navodi ona.

Dodaje da često dolazi u Crnu Goru sa svojom decom, koja bi mogla da upoznaju svoje bliske krvne srodnike, a da toga nisu ni svesni.

Sumnje da je kao beba zamenjena - za nju je, kako navodi, bio neopisiv šok i traumatično saznanje. Lična, intimna borba je bila najteža, ističe.

Duboku emocionalnu bol preživljavaju i svi članovi njene porodice. Njeni roditelji su se morali suočiti sa saznanjem da negde imaju još jedno dete.

"Jako teško im je to palo. Dan-danas ne mogu da se nose, ni poistovete sa tim. Pitanje šta se dogodilo, gde je njihovo dete. Cilj moje borbe je i da moji roditelji pronađu svoje biološko dete", objašnjava sagovornica.

Ističe da njeno šokantno saznanje nije promenilo odnose sa sestrom i roditeljima.

"Naš odnos je čak i jači, i još bliskiji sada. To je učvrstilo naše odnose, jer smo otkrili nakon što sam i ja sama postala majka, odnosno odrasla i ostvarena osoba, a moji roditelji već u ozbiljnim godinama", navodi.

Na kraju zaključuje da nisu hteli da se zatvore u ulozi žrtve.

"Prihvatili smo našu neobičnu životnu priču", ispričala je sagovornica RSE.

Tokom suđenja iz kotorske bolnice nije dostavljena tražena dokumentacija, pa je advokat sagovornice RSE Vukašin Šimrak od matičara pribavio podatke da je u periodu od tri dana pre i posle njenog rođenja u toj bolnici rođeno još oko 15 beba.

No, smatra da taj broj može biti i veći.

Sudu je trebalo sedam godina da utvrdi da je došlo do zamene beba u kotorskoj bolnici, a sagovornica RSE i njena porodica su morali da prođu više psihijatrijskih veštačenja, DNK analiza, prigovora, žalbi.

Zbog zastarelosti nije bilo moguće podneti krivični postupak protiv kotorske bolnice, pa je istinu bilo moguće saznati jedino kroz parnični postupak za traženje nematerijalne odštete.

Presudom joj je dodeljeno 40.000 evra nematerijalne odštete, a njenoj sestri i ocu po 15.000, što mora da isplati Opšta bolnica Kotor.

Bolnica nema dokumentaciju o ovom slučaju

Iz Opšte bolnice Kotor, u kojoj je došlo do zamene beba, kažu da je dokumentacija o spornom periodu izgorela u požaru februara 2004. godine.

Direktor kotorske bolnice Davor Kumburović je za RSE iskazao žaljenje zbog događaja od pre 45 godina i, kako je naveo, empatiju prema osobi koja je lično, ali i njena porodica, doživela traumu koju će nositi do kraja života.

"U meri u kojoj je to moguće, bolnica će sarađivati u rasvetljavanju slučaja, uz napomenu da imamo ograničenja zbog gubitka dela dokumentacije tokom požara", naveo je Kumburović.

Na pitanje o protokolu koji se sprovodi pri otpustu novorođenih, Kumburović kaže "da mu je nezamislivo" da bi danas moglo doći do zamene beba.

Međutim, podatak koji se u Crnoj Gori dogodio četiri decenije kasnije pokazao je da rizici i dalje postoje, iako je ishod ovog puta bio dobar.

Zabeležen je u podgoričkom Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) u maju 2018. godine kada je sa majkom iz te bolnice otpuštena tuđa beba.

Međutim, porodilja i njen suprug su ubrzo uvideli da broj narukvica nije isti i vratili su se u porodilište, gde su uzeli svoje dete.

Video: Zamalo da se sroljam: Dragica nam je ispričala sve o dirljivom susretu sa bratom Hrvatom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA