≫ 

Učenici u Hrvatskoj uče da u Bosni i Hercegovini žive samo Bošnjaci

U drugim udžbenicima za isti predmet to nije slučaj

  • 12
Zagreb Hrvatska škola deca Foto: Tanjug/AP

Učenici četvrtog razreda u 80 hrvatskih škola, koje u nastavi koriste udžbenike čiji je izdavač Profil Kletau namenjen za predmet prirode i društva, uče pogrešno da u BiH ne žive tri konstitutivna naroda, već samo Bošnjaci i Bošnjakinje, piše danas zagrebački Večernji list.

Udžbenik “Nina i Tino” potpisuje grupa autora: Arijana Piškulić Marjanović, Jasminka Pižtola, Lidija Prpić i Željka Zagorac. Sporni radni udžbenik u upotrebi je, navodi se, od školske 2021./2022. godine, a deo je serijala “Nina i Tino” koji je počeo da se primenjuje u razrednoj nastavi za vreme eksperimentalne Škole za život.

List piše da, naprimer, u udžbenicima Školske knjige, kao i u udžbeniku “Priroda, društvo i ja” čiji je izdavač Alfa za isti razred u istom predmetu učenici uče susedne zemlje i prirodne granice ne ulazeći uopšte u to koji narodi žive u kojoj susednoj zemlji.

Na propust upozorio list, nakon što se redakciji obratio otac čiji sin u jednoj zagrebačkoj školi uči upravo po pomenutom udžbeniku.

Otac je pozvao reakciju Večernjeg pošto je na pitanje učiteljice odgovorio tačno, a ona ga je ispravila na način kako to pogrešno piše u udžbeniku.

Navođenje isključivo Bošnjaka i Bošnjakinja kao stanovnika u BiH izazvalo je reagovnaje i drugih roditelja, upozorio je otac deteta, kazavši pritom da je žalosno da se tako uče deca u Hrvatskoj.

Video: Bošnjaci slave Bajram: Topovskim pucnjem iznad Sarajeva obeležen kraj Ramazana

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beograd

    24. januar 2023 | 23:08

    Zašto? Pa tacno je! U to malo federacije i zive samo poturčenjaci takozvani novonastali Bosnjaci! Ostalo je Republika Srpska druga država u suštini i deo gde su Htvati opet druga država!

  • Fredy

    25. januar 2023 | 07:43

    U Bosni idalje zive Katolici Pravoslavci Muslimani i ostale vere i nacie. Narod gostoprimljiv, Yuga u malom.

  • Поп

    25. januar 2023 | 00:15

    Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се ничега не боје него зато што се ничега не стиде. Јован Дучић.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA