Mitropolit Joanikije: Mislim da će žalba Ustavnom sudu zbog Temeljnog ugovora biti odbijena

Joanikije kaže da se SPC u Crnoj Gori nije mešala u kadrovsku politiku

  • 0
Obraćanje mitropolita Joanikija Foto: Nikola Tomić

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da misli da će žalba podneta Ustavnom sudu Crne Gore zbog potpisivanja Temeljnog ugovora biti odbačena.

Joanikije je za Adrija TV Montenegro rekao da smatra da je govor mrženje kada pojedini mediji i deo javnosti naziva SPC crkvom Srbije. Objašnjava da je SPC jedna institucija, jedinstvena celina koja deluje na celom prostoru svoje jurisdikcije i da ne treba da se krivotvori njeno ime.

"To je u suštini govor mržnje, kada se neko zove drugim imenom. Na taj način žele da protumače da smo neka politčka organizacija. Ne mora niko da nas voli, ali normalan čovek bi trebalo da uvaži naše vekovno postojanje", rekao je mitropolit.

Navodi da su mnogi optuživali SPC, pokušavajući da je zbrišu sa lica zemlje, ali da nisu uspeli. Država i ckrva u Crnoj Gori, kako je rekao, ''jesu i nisu odvojeni''.

"To je malo dvosmisleno, šta znači odvojenost. To bi trebalo da znači da se svako bavi svojim poslom iz svoje nadležnosti. Kako god okrenemo, bavimo se istim narodom. Građani koji se izjašnjavaju kao vernici, jesu i građani. U tom smislu potrebna je saradnja. Dobro je što imamo Zakon o slobodi veroispovesti, gde crkva i država, uvažavajući jedna drugu, uspostvaljaju zvaničnu komunikaciju i saradnju, poštovanjem odvojenosti. Uostalom, bavimo se istim narodom, i trebalo bi da imamo saradnju", rekao je on.

Dodaje da se SPC u Crnoj Gori nije mešala u kadrovsku politiku.

"Bilo je nešto oko premijera Krivokapića, jeste da je bila komunikacija pre osnivanja te vlada. Nama je bio interes da se osnuje Vlada. Ko je bio mandatar, izabran je. Premijer Krivokapić kao hrišćanin i to je isticao, da hoće u Vladi hrišćane, ljude od struke i autoriteta…Ali mi se nismo mešali", rekao je on, dodajući da ta Vlada "kako je radila tako je i prošla".

Naglašava da se nije susretao sa Milom Đukanovićem.

"Niti je on bio zainteresovan, a ni ja. Ne želim nikom nikakvo zlo. Čovek je predsednik države i jedne jake partije, to moramo uvažiti. Ipak, mislim da je vreme da ode sa te funkcije", rekao je Joanikije.

Joanikije kaže da su ga iznenadili i povredili potezi bivšeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

"Filip Vujanović je obrazovan pravnik, intelektualac, i dobar čovek. Zato me je iznenadilo, negde povredilo, to što je dao podršku onom nakaradnom Zakonu. On je kao čovek vlasti i poslušnik Đukanovića dao političku izjavu koja je imala težinu, budući da je poznat kao dobar pravnik. Iznenadio me je kada je toliko podrivao priču o Temeljnom ugovoru da je to bilo nepristojno", rekao je Joanikije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA