Mrtav pijan pokosio dvojicu pešaka u Zadru: Osuđen uslovno na godinu dana

Vozio je dvostruko brže od ograničenja, a izmereno mu je 2,02 promila alkohola u krvi

  • 1
Hrvatska policija Foto: Shutterstock

Muškarac iz okoline Zadra osuđen je uslovno na godinu dana zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj su dvojica pešaka zadobila teške telesne povrede opasne po život.

Od siline udarca automobila, kojim je vozač upravljao s 2,02 promila alkohola u krvi, jedan je pešak odbačen na prednje vetrobransko staklo koje je probio i upao u unutrašnjost pri čemu je zadobio prelom tri grudna pršljena, nagnječenje pluća koje je moglo dovesti do krvarenja ili prestanka disanja, prelom leve nadlaktice i leve lisne kosti.

Drugi pešak od siline udara pao je na kolovoz i zadobio krvarenje moždanih opni koje su mogle da uzrokuju životnu ugroženost, nagnječenje levog čeonog režnja mozga, prelom leve potkolenice i patološku komunikaciju karotidne arterije s venskim pleksusom, slepoočne, jagodične, gornje vilice klinaste kosti levo i drugo.

Izleteo s puta i udario u stablo

S jednim muškarcem u automobilu nastavio je da se kreće nekontrolisano po kolovozu nakon čega je vozilo izletelo na šljunčani parking gde je udarilo u stablo van kolovoza.

Uviđaj je utvrdio da je na mestu na kojem je brzina ograničena na 30 km/h, u noćnim uslovima vožnje i pod uticajem alkohola koncentracije od 2,02 g/kg alkohola u organizmu, zbog čega su njegove vozačke sposobnosti bile bitno smanjene, vozeći 64 km/h prešao na levu saobraćajnu traku, zbog čega je naleteo automobilom na pešake, javlja 057info, a prenosi Dalmatinski portal.

U levoj traci bio je zaustavljen automobil, prednjim delom okrenut u smeru nailaska vozila okrivljenika, a pešaci su stajali uz automobil u svojoj traci. Prednjim levim delom vozila prešao je u levu traku i na taj način prednjim delom vozila naleteo na pešake.

Stalni sudski veštak utvrdio da je su obojica pešaka zadobila desetak teških i lakih telesnih povreda, koje su mogle da ugroze njihov život te su ostavile trajne posledice na njihovo zdravlje.

Sudija je pobrojala šest zakona koje je vozač prekršio, ali mu je ceneći raniju neosuđivanost, dato priznanje i iskazano iskreno kajanje, kaznu zatvora od godine dana pretvorila u uslovnu.

Video: Muškarac (45) pretrčavao ulicu, vozač ga bacio na haubu: Teška nesreća na Novom Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA