• 0

Radnica bolnice u Zagrebu teško bolesnim ljudima ukrala više od 13.000 evra

Osuđena tvrdi da je sve činila zbog zdravlja sina koje je bilo teško

  • 0
Osudjena, uhapsena zena, lisice

Foto: Shutterstock

Radnica kliničke bolnice u Zagrebu Marina (61) proglašena je krivom i osuđena jer je od pacijenata uzela i zadržala više od 13.000 evra.

Prema presudi koja je donesena ovih dana, zaposlen je između 2010. i 2017. godine od ukupno 60 nepokretnih i teško bolesnih pacijenata na prevaru uzimala “depozit za bolničko lečenje ili participaciju”, piše hrvatski portal Danica.

“Od pacijenata je tražila da joj predaju novac u gotovini te im neistinito predočavala da će taj novac uplatiti na blagajnu kliničke bolnice. Novac je potom zadržala za vlastitu korist ili je deo uplatila na blagajnu bolnice na ime njihove participacije, a deo zadržala za sebe”, navodi se u presudi.

Kad su pacijenti nakon otpusta iz bolnice primili opomene od KBC-a za neplaćenu participaciju, u cilju da prikrije nezakonito pribavljanje novca, lažno im je tvrdila da se radi o grešci u sisemu ili je naknadno klinici uplaćivala iznose.

Sinovo zdravlje

Tim zlopotrebama Marina je od pacijenata ukupno primila oko oko 13.000 evra, nakon čega je od tog iznosa na traženje pacijenata koji su primili račune i opomene vratila oko 2.000 evra, a u blagajnu KBC-a uplatila 1.320 evra.

Time je KBC oštetila za 6.300 evra, a pacijente za 3.100 evra.

Marina je tokom suđenja u potpunosti priznala sve što joj se stavljalo na teret i rekla da se iskreno kaje zbog počinjenog. Rekla je kako je to učinila zbog svog i sinovljevog zdravstvenog stanja koje je bilo teško, a lečenje je dugo trajalo i finansijski ju je iscrpilo.

“Ja sam samohrana majka i nemam nikakvih drugih prihoda niti imovine, a svakoj majci je zdravlje njenog deteta najvažnije. Pomoć od Ministarstva zdravlja kojem sam se obratila nisam dobila, pa sam napravila to što sam napravila jer mi je novac trebao", rekla je ona.

Iako je, kaže, svesna da sve to nije opravdanje za nezakonite postupke, pred sudom je navela razloge zbog kojih je sve to uradila.

Osuđena je na godinu dana uslovnog zatvora te obvezu da pacijentima i KBC-u vrati sav novac koji je zadržala za sebe.

Marina je danas u penziji i prima oko 400 evra mesečno, pa nije poznato kako će to učiniti. Presuda je nepravosnažna i na nju se može žaliti.

Video: Zemljotres u Sisku uništio bolnicu: Pacijenti po hladnoći na ulici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok