Paštrovka gora i Sv. Stefan sa Miločerskim parkom na listi najugroženijih lokaliteta u Evropi

Jedna od glavnih pretnji po kulturni pejzaž Svetog Stefana i Miločerskog parka jeste nekontrolisanja gradnja turističkih kapaciteta i nekretnina za prodaju na samoj teritoriji ovog lokaliteta

  • 1
Sveti Stefan Foto: Telegraf.rs

Paštrovska gora i Sveti Stefan sa Miločerskim parkom na listi su najugroženijih spomenika i lokaliteta baštine u Evropi za 2023. godinu.

Ugroženih 11 lokaliteta baštine su ušli u uži izbor odlukom međunarodnog Savetodavnog panela sačinjenog od eksperata iz oblasti istorije, arheologije, arhitekture, konzevacije, projektne analize i finansija.

Nominacije za program "7 najugroženijih" su podnete od organizacija članova, pridruženih ili individualnih članova "Europa Nostre" iz cele Evrope kao i članova "European Heritage Alliance".

Jedna od glavnih pretnji po kulturni pejzaž Svetog Stefana i Miločerskog parka jeste nekontrolisanja gradnja turističkih kapaciteta i nekretnina za prodaju na samoj teritoriji ovog lokaliteta, piše portal RTCG.

Pripadnici lokalne zajednice ukazivali su godinama unazad da je bilo nelegalne gradnje u okviru lokaliteta, uprkos izuzetnoj kulturnoj i prirodnoj vrednosti Svetog Stefana.

"Samom ostrvcetu Svetom Stefanu pristup je dozvoljen jedino gostima i osoblju turističkog rizorta. Ovo znači da su meštani izgubili pravo da učestvuju u njihovoj sopstvenoj kulturi. Kultura na Svetom Stefanu je uključivala i kulturno nasleđe i kulturne prakse ljudi, naročito društvena okupljanja radi folklornih predstava i drugih sličnih događaja", navodi se, između ostalog, na sajtu ove organizacije. Konačna lista "7 najugroženijih" lokaliteta baštine u Evropi za 2023. godinu će biti objavljena u aprilu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    27. januar 2023 | 19:56

    JOS JE JOSKIN REZIM SA DJIDOM OTEO KUCE PASTROVICIMA -RIBARIMA KUCE NA SVETOM STEFANU I NAPRAVILI SU GRAD HOTEL !!! A POSLE JE MILO RADIO STA JE HTEO I GRADIO !!! OTETO PROKLETO !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA