≫ 

Zadranka koja je usvojila petoro dece iz Konga: "Mi nismo trgovci decom, evo ko smo"

Kaže da je nije strah da će joj neko uzeti decu koja su već ussvojena

  • 4
BENIN Foto: Pixabay/artsysolomon

Zadranka Tanja Budimir Gulan koja je usvojila petoro dece iz DR Konga izjavila je da ju je slučaj Hrvata uhapšenih u Zambiji zbog usvajanja dece naterala da ispriča javnosti kako je ona usvajala decu i da tako pokuša da otkloni nedoumice koje se u javnosti vezuju uz ovu temu.

"Ne mogu reći da sam ja sad glasnik svih porodica koje su usvojile decu u Hrvatskoj iz DR Konga, ali se svi u ovom trenutku nalazimo u jednoj jako teškoj situaciji jer smo izloženi neviđenom medijskom linču. Lako za nas usvojitelje, ali su izložena naša deca", rekla je ona u emisiji Nedeljom u 2, a prenosi Index.hr.

Ona je rekla da kao i svaka majka i ona ima poriv da zaštiti svoju decu.

 "Lov na decu"

Rekla je da joj sve što se događa u zadnjih mesec dana izgleda kao "lov na decu".

"Pogledajte malo medijske natpise i društvene mreže, mislim da to svi gledaju i čitaju komentare. Toliko su degutantni i brojni da ne želim te reči ponavljati niti se na takav nivo spuštati. Ali kad pogledate nacrtana vešala, na što vas to asocira?" upitala je.

Ona nije želela da govori o politici niti da ikog proziva.

"Ali moram reći da ljudi koji su u politici i koji se javno izlažu i govore o činjenicama o kojima, usudiću se reći, pojma nemaju - da moraju razmišljati doista o deci o kojoj navodno razmišljaju i nas prozivaju trgovcima dece ili, ne znam, mi smo tu neka međunarodna grupa koja se bavi trgovinom decom, svašta nešto...

Naravno da me to na neki način prisililo da dođem i kažem par rečenica o tome ko mi usvojitelji jesmo", naglasila je.

Objasnila je kako cela situacija utiče na njenu decu. Njena najstarija kći ima 10 godina.

"Televiziju gleda. U početku sam ja to sve gasila, skrivala i onda sam shvatila da je to bezveze. Jer neko će je putem do škole pitati nešto... Imali smo takvih slučajeva, da su pitali decu: 'Koliko te mama platila', 'Ti si kupljena', 'Ti si prodata.' Mi smo isto imali neku malu situaciju s dečacima koji idu u prvi razred, ali je to bilo vrlo brzo sanirano jer imamo jako dobru školu. I moja kći sve zna.

Prvi put je pogledala Dnevnik i uzbunilo se dete i onda sam joj ja ispričala o čemu se sad tu radi, na što se moje dete, verovali vi to ili ne, naprosto nasmejalo. Rekla je: 'Oni nisu normalni' i ja sam joj odgovorila: 'Da, ljubavi, ali oni to tako misle.' A onda je rekla: 'Daj pusti mene da ja objasnim tim novinarima kako sam došla u Hrvatsku'", priča.

Nije je strah da će joj neko uzeti decu koja su već ussvojena. "Nemam uopšte takvu bojazan. Ona se prožima kroz sve usvojitelje i retoriku koju, nažalost, imamo svakodnevno na dlanu, ali sam uverena da je to nemoguće", kazala je.

Ova advokatica iz Zadra ispričala je da je kako je došlo do usvajanja dece.

Kako kaže, bila je onkološki bolesnik a kada je prošlo pet godina od operacije, već je imala 40 godina.

"Krenula sam i na veštačku oplodnju, ali sam shvatila - čemu to? Čemu mučiti svoje telo kad postoje deca koja nemaju roditelje?", zapitala je.

Tada, 2015. godine, prvi put je otišla u Centar za socijalnu zaštitu u Zadru.

"Tokom te obrade upoznala sam sve stručnjake, dolazili su mi kući da vide jesam li uopšte podobna kao usvojitelj i oni su mi tada, onako između redova, rekli da se moram pripremiti na to da će to zapravo jako teško ići. Odnosno, da je puno više usvojitelja nego dece koja su slobodna za usvajanje", rekla je ona.

Kaže, otvoreno ih je pitala koliko bi trebalo da čekam, na što je odgovor bio - godinama.

"Pomislila sam hoću li tada imati 45 godina ili koliko i setila se da imam poznanicu koju sam videla s crnom curicom. I tu je krenula moja priča prema Africi", rekla je.

Video: Grad Čačak nagradio hrabru Tatjanu koja je usvojila dete leptira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa

    29. januar 2023 | 19:31

    Ko vama hrvatima sme da da decu kad znaju kakvi ste

  • Miroslav

    30. januar 2023 | 00:31

    Verovatno da narod Konga nije obavsten da je Hrvatska jedina Drzava na planeti koja je imala logore i mucilista za malisane u kojima je stradalo na najmonstruoznije nacine na hiljade neduznih malisana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA