MUP Hrvatske: Rusi preko BiH traže azil u Hrvatskoj

Državljanima Rusije za ulazak i boravak u BiH ne trebaju vize

  • 4
Pas njuškalo Foto: Nikola Tomić

Državljani Rusije sve više koriste Bosnu i Hercegovinu kao tranzitnu tačku za ulazak u Hrvatsku, gde traže azil, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske.

Kako su za ovaj list rekli, na granici Hrvatske sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom u poslednje vreme povećan je broj ruskih državljana koji žele ući u Hrvatsku i dodali su da se u najvećem broju slučajeva radi o dolascima upravo iz BiH. Kako su naglasili, ruski državljani od Hrvatske traže azil kako bi se mogli naseliti u EU.

"Dakle, radi se isključivo o osobama koje zakonito dolaze na granične prelaze Hrvatske i na graničnom prelazu iskazuju nameru za međunarodnom zaštitom. U navedenom slučaju ne radi se o nezakonitim prelascima državne granice RH", podvukli su oni za "Nezavisne".

Dodaju da se s ovim ruskim državljanima postupa kao prema bilo kojoj osobi koja dolazi na granicu na identičan način, u skladu s šengenskim pravnim normama.

"Ukoliko osoba na graničnom prelazu izrazi nameru za međunarodnom zaštitom, primenjuju se odredbe Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti", naglasili su oni.

U Graničnoj policiji BiH za "Nezavisne" potvrđuju da je došlo do povećanog broja ulaska ruskih državljana na teritoriju BiH, ali su i precizirali da nije došlo do povećanja nakon što su na svojoj stranici objavili podatke o ulasku državljana Rusije vazdušnim saobraćajem do 25. decembra 2022. godine.

Prema podacima koje su objavli, od početka novembra do 25. decembra evidentirali su 2.598 državljana Ruske Federacije, od čega na ulasku u BiH 1.654, a na izlasku iz BiH 944 državljana, koji su u BiH stigli preko aerodroma Sarajevo, Tuzla i Banjaluka.

"Za državljane Ruske Federacije ukupno su izdata 24 rešenja o odbijanju ulaska u BiH zbog neispunjavanja uslova za ulazak u BiH", naveli su oni.

Kako navode u Graničnoj policiji, državljani Rusije koriste činjenicu da im za ulazak i boravak u BiH ne trebaju vize, u skladu s međunarodnim sporazumom koji je BiH zaključila s tom zemljom.

Inače, kako su "Nezavisne" prve objavile, EU će sada, nakon što je BiH postala kandidat za članstvo u EU i nakon što je formirana nova vlast na nivou BiH, tražiti da budu uvedene vize građanima Rusije.

Od BiH se traži da se uskladi s viznom politikom EU kad su u pitanju Turska, Kina i još nekoliko zemalja.

Većina ruskih državljana koji ulaze u BiH kao razlog dolaska navode turizam, ali odmah nakon ulaska u zemlju veliki broj njih kreće prema hrvatskoj granici kako bi podneli zahteve za azil.

Video: Otvorena granica između Srbije i Mađarske: Bez karantina, slobodan ulaz na svih 9 prelaza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki mujo

    29. januar 2023 | 21:45

    Ko nam ovo sad laze Rusi nisu hteli u crnoj gori da budu nego pobegose u Grcku

  • Deki

    30. januar 2023 | 00:18

    Sve se plasim da tamo traze, da mozda ne dolaze sa dronovima? Znaju oni veoma dobro gde su dobro dosli a gde ne pa otuda u mom kraju 3 seoska domacinstva naselili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA