Muke domaćih i turista: Šta će biti sa bolnicom Meljine, hoće li Herceg Novi ostati bez porodilišta?

Prema rečima dr Olivere Elez, direktorke bolnice Meljine, ovom reorganizacijom predviđeno je da jedino funkcionalno odeljenje koje bi primalo ležeće pacijente ostane interno odeljenje, da se hirurško odeljenje ugasi i svede na hiruršku ambulantu, a da se u porodilištu obavljaju samo hitni porođaji

  • 0

Građane Herceg Novog, ali i sve one koji redovno letuju u ovom delu crnogorskog primorja, kao i 150 zaposlenih u bolnici Meljine, zabrinule su vesti da će grad možda ostati bez ove zdravstvene ustanove, tj. da će ona postati stacionar Opšte bolnice Kotor.

Zaposleni su održali protest ispred kapija te zdravstvene ustanove nakon što su pročitali oglas o zapošljavanju koji je objavila Opšta bolnica Kotor. JZU Opšta bolnica Kotor je oglasom od 26. januara tražila da se u roku od tri dana dostave prijave za slobodna radna mesta u toj zdravstvenoj ustanovi. To, prema nekim informacijama, znači da će više od trećine od 150 zaposlenih u bolnici u Meljinama, što medicinskih, što radnika u tehničkoj službi, ostati bez posla, a ova bolnica će praktično postati stacionar Opšte bolnica Kotor, odnosno manja bolnica u kojoj pacijenti mogu da leže.

Ta informacija je za zaposlene bila šok, a mnogi su zabrinuti da će ostati i bez posla i bez bolnice u Herceg Novom.

Dr Olivera Elez, direktorka bolnice Meljine, u razgovoru za Telegraf.rs otkriva šta se trenutno dešava sa bolnicom i zaposlenima, kao i koliko je ona značajna građanima.

"Jutros smo dobili informaciju da je produžen ugovor zaposlenima bolnice Meljine po osnovu stečaja na još mesec dana, do 28. februara. To odlaže preuzimanje bolnice od strane Ministarstva zdravlja Crne Gore do tog perioda", kaže doktorka Elez.

Ona ističe da zaposleni još uvek nisu primili decembarsku platu i da imaju najave da će novac biti pušten sutra.

"Uključila se i lokalna uprava, oni su podneli zahtev za prijem kod premijera Crne Gore, da bi se precizirale stvari oko bolnice Meljine i jasno i precizno odredila njena organizacija. Ovo su sve neki nepotrebni pokušaju organizacije koji ne zadovoljavaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu na sekundarnom nivou građana Herceg Novog", ističe ona.

Prema njenim rečima, raspoloženje među zaposlenima je loše, što su delom iskazali i protestima prethodnih dana.

"Mi smo kolektiv koji već dugo radi u vanrednim uslovima, prošli smo periode kad su kasnile plate i po tri, četiri meseca, u stečaju smo tri godine, nekako skrajnuti iz javnog zdravstvenog sistema, bez dodatne potpore, nabavke opreme, kadar se osipao. Međutim svi zaposleni koji su preuzeti iz nekadašnje vojne bolnice Meljine su sve to izdržali, ostali i održali bolnicu i na kraju dobijaju jedan ovakav potez, jedan oglas kojim se bolnica svodi na stacionar, a ne na opštu bolnicu sekundarnog nivoa", objašnjava naša sagovornica.

Pored građana Herceg Novog, ova bolnica je veoma značajna i brojnim turistima koji letuju u ovom delu crnogorskog primorja. Mnogi od njih su povrede koje su doživeli tokom letovanja lečili upravo u bolnici Meljine.

"Većina turista koji borave u Herceg Novom u periodu od maja do oktobra su upućeni u bolnicu jer to je jedina ustanova sekundarnog nivoa u gradu. Nažalost, ne više onoga kvaliteta i nivoa kakav je nekad bio, ali se nadamo da ćemo se vratiti na bar neke minimalne zahteve koji su potrebni", govori direktorka bolnice.

Prema njenim rečima, ovom reorganizacijom predviđeno je da jedino funkcionalno odeljenje koje bi primalo ležeće pacijente ostane interno odeljenje, da se hirurško odeljenje ugasi i svede na hiruršku ambulantu, a da se u porodilištu obavljaju samo hitni porođaji.

"To je malo stručno medicinski besmisleno. Ako ste u stanju da obavite hitan porođaj, onda ste u stanju da obavite i planirani porođaj", ističe ona.

Direktorka bolnice ističe da je Herceg Novi posle dugo vremena dobio porodilište, koje je napravljeno i od doprinosa građana i donacijom Vlade Crne Gore i Ministarstva odbrane.

"Pored svog porodilišta koje je savremeno i dobro opremljeno i sa punim kapacitetom što se tiče osoblja, građanke Herceg Novog sada bi trebalo ponovo da se porađaju u Kotoru", govori ona.

Bolnica će narednih mesec dana raditi kao i do sada, a direktorka se nada da to ostavlja dovoljno vremena da se nađe rešenje za bolnicu.

"Nadam se da ćemo svi sesti razumno i hladne glave za sto, i mi iz bolnice, i lokalna uprava iz Herceg Novog i resorna ministarstva i nađemo neki zajednički jezik šta je najbolje i za građane i za javni zdravstveni sistem", ističe dr Elez.

Na kraju razgovora dodaje da čekaju reakcije vlasti i da je sindikat takođe uručio dopis premijeru Crne Gore za prijem.

Predsednik SO Herceg Novi: Ne možemo dozvoliti da Novi ostane bez zdravstvene zaštite

Predsednik SO Herceg Novi Ivan Otović kaže u razgovoru za Telegraf.rs da je lokalna samouprava par godina unazad uključena u rešavanje situacije sa bolnicom, ali da je problem nastao nakon što je raspisan konkurs za prijem oko 80 zaposlenih, u kojoj je zaposleno oko 150 ljudi.

"U svim ranijim razgovorima sa premijerom Dritanom Abazovićem i predstavnicima ministarstva zdravlja, fonda zdravstva nijednom nije bilo ni reči da će biti preuzet samo deo zaposlenih bolnice Meljine. Oglas koji  je raspisan prošlog četvrtka iznenadio je sve nas i mi kao lokalna samouprava nismo imali mogućnost da reagujemo, jer smo očekivali da smo napokon došli do nekog rešenja", kaže on za Telegraf.rs.

On ističe da kao predstavnici lokalne vlasti ne mogu da dozvole da Herceg Novi ostane bez zdravstvene zaštite.

"Ta bolnica postoji više od 100 godina. Pokrenuli smo niz protesta, dva puta smo blokirali jedini granični prelaz Crne Gore ka EU, Debeli breg. Bolnica je bila na putu da postane deo zdravstvenog sistema Crne Gore, ali sad smo došli u situaciju da se preuzme samo deo zaposlenih", dodaje on.

Otović ističe da su ponovo primorani da pokrenu i vaninstitucionalne načine borbe.

"Juče smo uputili urgenciju premijeru Abazoviću da organizuje hitan sastanak da bismo čuli direktno od odgovornih u vladi šta planiraju sa bolnicom Meljine. Za sada nismo dobili nikakav odgovor", govori on.

On ističe da je lokalna samouprava već preduzela niz aktivnosti.

"Organizovaćemo narednih dana i sastanak sa predstavnicima turističke privrede Herceg Novog, sa predstavnicima privrede da svi zajedno stanemo iza zaposlenih u bolnici, iza bolnice i da saopštimo Vladi Crne Gore da ne možemo da dozvolim da Herceg Novi kao jedan od najznačajnijih gradova u Crnoj Gori ali i u regionu u pogledu turizma ostane bez bolnice. To bi bilo pogubno za sam razvoj grada, za sve nas koji živimo ovde, za ljude koji dolaze u naš grad i sve priče o želji da se razvija naš grad padaju u vodu", napominje on.

Otović ističe da je ovo borba za interes svih građana Herceg Novog i da neće stati.

"Ovde imamo veliki broj naših sunarodnika iz Srbije, koji borave stalno ovde i koriste usluge bolnice, tako da bi ovo bio veliki udarac za sve nas. Trenutno nemam informacije da li ćemo biti u mogućnosti da se sastanemo sa premijerom, mi ćemo to tražiti. U slučaju da odgovor bude negativan, mi smo spremni da zajedno sa zaposlenima iz bolnice Meljine, kolegama odbornicima, predstavnicima izvršne vlasti direktno se zaputimo u Podgoricu. Moramo da budemo jedinstveni jer je u interesu svih nas ne da bolnica preživljava, već da se modernizuje, da građani imaju zdravstvenu zaštitu kakva dolikuje 21. veku, gradu koji ima toliko privrednih i kulturnih potencijala", zaključuje on.

Video: Pijavica jurca u okolini Budve: Crnogorski grad pod udarom žestoke oluje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA