• 12

Novi zakon u Sloveniji: Brak je životna zajednica dve osobe, istopolni partneri mogu da usvajaju decu

Brak više nije životna zajednica samo muža i žene

  • 12
LGBT Nemačka Berlin

Foto: Shutterstock

U Sloveniji su 31. januara stupile na snagu izmene Porodičnog zakona prema kojima je brak životna zajednica dve osobe, a istopolnim parovima omogućeno je usvajanje deteta.

Shodno ovim izmenama, brak više nije životna zajednica samo muža i žene, već životna zajednica dve osobe.

Na Tviteru se oglasila i ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon koja je pozdravila ovu odluku.

Ona je napisala da je 31. januar poseban dan za Sloveniju.

"Slovenija se pridružila najnaprednijim i najotvorenijim demokratijama sveta potpunim izjednačavanjem prava istopolnih partnera s pravima žena i muškaraca pri sklapanju braka", napisala je ona.

Prema objašnjenju Ministarstva rada, vanbračna zajednica je dugotrajna životna zajednica dve osoba, ali ne više nužno muškarca i žene, prenosi Mladina.

Ustavni sud je u junu prošle godine presudio da je nesaglasno s Ustavom zakonsko uređenje u delu Porodičnog zakona prema kojem je brak životna zajednica muža i žene. Ujedno je odlučio da je neustavno regulisanje mogućnosti zajedničkog usvajanja deteta, što Zakonik ne dopušta istopolnim partnerima.

Ustavni sud naložio je rok od šest meseci da se otkloni utvrđena neustavnost. Ujedno je propisao da je, do otklanjanja neustavnosti, brak životna zajednica dve osobe bez obzira na pol te da istopolni partneri u partnerskoj zajednici mogu zajednički usvojiti dete pod istim uslovima kao i bračni drugovi.

Izmenama zakona koje su juče stupile na snagu, istopolni partneri u braku ili vanbračnoj zajednici izjednačeni su s zajednicom muškarca i žene u svim pravnim posledicama Porodičnog zakona i drugim pravnim područjima, pa tako i u uslovima za usvajanje deteta.

Video: Učesnici o Prajdu: Danas mogu da prošetam kao osoba kakva jesam

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok