• 0
 ≫ 

Povećana zatvorska kazna Slavoncu zbog pokušaja ubistva: Šrafcigerom ubo dvoje dece i umalo ih ubio

 ≫ 

Osuđeni se i dalje nalazi u istražnom zatvoru, a izrečena mu je mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja koje će se sprovoditi u zatvorskom sistemu

  • 0
Zagreb hrvatska policija uviđaj

Foto: Tanjug/HINA/DAMIR SENICAR

Viši krivični sud (VKS) povećao je kaznu zatvora  sa 12 na 15 godina  Dominiku Š. (51) koji je proglašen krivim za dva pokušaja ubistva dvoje dece u Dardi i Meču u avgustu 2020.

Apelacioni sud je, navodeći samo inicijale osuđenika, saopštio da je uvažio žalbu državnog tužioca i ukinuo prvostepenu presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je Dominik Š. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina, prenosi Index.

Za svako krivično delo teško ubistvo u pokušaju, viši sud je izrekao pojedinačne kazne zatvora od osam godina i osudio Dominika Š. na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina. Apelacioni sud smatra da su ranije izrečene pojedinačne kazne zatvora za svaki pokušaj ubistva bile preblage, kao i ranije izrečene jedinstvene kazne zatvora.

Viši krivični sud dodaje da je valjano cenjena olakšavajuća okolnost da su krivična dela ostala u pokušaju i smanjen broj okrivljenih. Ali prvostepeni sud, ističe VKS, nije utvrdio otežavajuće okolnosti na strani izvršioca, a to je način postupanja.

- Apelacioni sud pojašnjava da je Dominik Š. napao dvoje djece revoltiranih postupkom zaposlenih u HEP-u, a sve u nameri da ubije nedužnu i ugroženu decu koja su mu se našla na putu. „Svojim postupkom počinio je nemerljivo veću i veću nepravdu, nanevši žrtvama teške telesne povrede i krišom im usred dana prišao s leđa, oborio ih na zemlju i ubo više puta metalnim lenjirom u predelu glave, leđa i šaka - navodi se u saopštenju suda.

Strože je kažnjen uprkos olakšavajućim okolnostima

U Višem krivičnom sudu ocenjuju da je osuđeni ovakvim postupcima pokazao bešćutnost i upornost i da takvo ponašanje zahteva strožiju kaznu i pored postojanja olakšavajućih okolnosti. Sud dodaje da su, prema veštačenju, deca najverovatnije izbegla povredu tako što su pobegli od napadača i smanjili intenzitet zamaha osuđenika. Zbog toga su sprečene teške i po život opasne povrede, kao i smrt.

- Napad usred dana s leđa odrasle osobe koja je takođe mnogo jača od njih dovela je do toga da se deca osećaju uplašeno i bespomoćno, te su prepuštena sama sebi. Sve je to uticalo na njihovo psihičko zdravlje -navodi Viši krivični sud.

Dominik Š. je sredinom avgusta 2020. godine ispred prodavnice u Dardi napao 11-godišnjeg dečaka, držeći ga za vrat, nanevši mu 13 uboda nožem na glavi i 18 uboda nožem na leđima. Zatim je u susednom naselju Meče prišao 11-godišnjoj devojčici koju je oborio u obližnji kanal i naneo joj više uboda nožem na glavi, četiri uboda nožem na leđima i druge teške telesne povrede.

Osuđeni se i dalje nalazi u istražnom zatvoru, a izrečena mu je mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja koje će se sprovoditi u zatvorskom sistemu.

Video: Premijer Iraka nakon pokušaja atentata: Moja rezidencija je bila meta kukavičkog napada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok