• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Islamska zajednica BiH pokreće postupak protiv imama koji je SPC nazvao sektom na Savindan

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

On je svetosavlje nazvao nacionalizmom, a Svetog Savu optužio za fašizam

  • 0
Imam Amir efendija Mahić

Printskrin: YouTube

Islamska zajednica (IZ) u BiH pokrenuće disciplinski postupak protiv glavnog imama Medžlisa IZ iz Kozarca Amira Mahića.

Imam Mahić je, podsetimo, Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo.

Kako je rečeno "Nezavisnim novinama", IZ će se o ovom slučaju danas detaljno oglasiti.

Sporni govor je pod lupom i predorske policije, a koja radi na utvrđivanju odgovornosti imama.

"Policijski službenici Policijske uprave Prijedor su, po saznanju o postojanju video snimka u kojem verski službenik iz Kozarca širi govor mržnje i iznosi niz uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve, obavestili Okružno javno tužilaštvo Prijedor i u skladu s tim preduzimaju se mere i radnje u cilju dokumentovanja navedenog", rečeno je juče iz Policijske uprave Prijedor.

Šta je imam rekao?

Imam je odlučio da na Savindan, 27. januara, “ospe paljbu”, prema tom srpskom svetitelju, prenosi portal 24sedam.

"Danas je Savindan. Starija generacija će to znati, ovi mlađi možda ređe i hvala Bogu da je tako. Kada je u pitanju ovaj dan i u njemu spomen na jednog od činovnika SPC, želim reći nekoliko reči o ovom danu i tom pojedincu. Naime, tzv. Sveti Sava kako ga pravoslavni svet zove na području užeg dela Balkana na kojem živimo, jeste jedan Rastko Nemanjić koji je rođen u jednoj porodici i njegov rođeni brat je bio krunisan za srpskog kralja. Veoma kontraverzna ličnost, u našem jugoslovenskom području prezentovan kao prosvetitelj. Starije generacije se sećaju da je čak i u vreme komunizma on predstavljan kao prosvetitelj i osoba koja je donela svetlo nauke na ove prostore. To ni najmanje nikada nije bilo tačno. Uvek je to kao jedna notorna laž poturano ovdašnjem čoveku", rekao je Mahić.

On je potom Srpsku pravoslavnu crkvu nazvao sektom, prenosi Glas Srpske.

"Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih delova sveta, taj čovek? To je čovek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta. To je u osnovi sektaško učenje pravoslavlja koje nema sa izvornim hrišćanskim i pravoslavnim učenjem osnovne poveznice koje bi trebalo da ima", kazao je Mahić.

Glavni imam Medžlisa IZ-a u Kozarcu je zatim optužio svetosavsko učenje za nacioanlizam.

"Dve osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje, koje ispovedaju pravoslavci u Bosni, jeste utemeljeno na dve teške stvari. Prva je nacionalizam. To vam je crkva ili crkveno učenje koje zagovara nacionalizam, što nema nikakve veze ni sa Isusom, ni sa bilo kakvim crkvenim učenjem koje u svojoj osnovi ruši sve nacionalističke ideologije i hrišćane smatra jednakim. Pravoslavlje kakvim ga svetosavlje poznaje, ne smatra ih istim. Zato ćete imati jednog pravoslavca koji se nađe u ovim svetosavskim državama da bi skoro trebalo da promijeni veru da bi bio pravoslavac po njihovom kalupu", kazao je on.

Imamu ni to nije bilo dovoljno, nego je optužio Svetog Savu za, ni manje ni više, nego fašizam.

"S druge strane je utemeljenje na fašizmu. Spominjani Rastko kojeg zovu tako kako ga zovu, po tom njegovom monaškom imenu Sava, je bio začetnik ideologije mržnje prema drugome. Uzmite njegova osnovna dela. Čitava njegova dela se zasnivaju na proklinjanju između ostalog onoga što je poveznica sa islamom i muslimanima. On je sve nastojao ocrniti pravoslavnom svetu i sa druge strane sve je to proklinjao kao nešto đavolsko prisutno u ljudima i ljudskom rodu. Kada bi čovjek imao vremena da se posveti tim budalaštinama koje propovedaju, mi možemo naći apsolutne korene ovome fašizmu koji mi danas živimo od strane naših komšija i genocidu koji se ovde desio. Tu su temelji i od toga preko poznatog crkvenog lika, koji je opet poturan kao prosvetitelj, i njegovog Gorskog vijenca. Mogli bismo zaista doći do toga da celokupno to učenje ima određene postavke koji mogu nama jasnijim učiniti zašto se odnose tako prema muslimanima", rekao je glavni imam Medžlisa IZ-a u Kozarcu.

Video: Obeležen dan Svetog Save sa Kule Beograd

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok