≫ 

Protest zbog smrti Vladimira Matijanića u Zagrebu: Okupljeni traže ostavku ministra zdravlja

Između ostalog, traži se i ostavka Beroša

  • 0

Danas se u Zagrebu održava protest pod nazivom "Oprostite što smetam, ne mogu disati", tačno šest meseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, koji je umro 5. avgusta prošle godine, nakon što mu u pet dana ne samo da nije pružena medicinska pomoć, već nije dobio adekvatan zdravstveni pregled, piše Index.hr.

Protestuje se protiv sistema koji je ubio Matijanića, te i za sve druge žrtve zdravstvenog sistema koji u Hrvatskoj ne funkcioniše. HND se zalaže za nezavisnu istragu okolnosti smrti Vladimira Matijanića, kao i za ostavku ministra zdravlja Vilija Beroša.

Spreman je i transparent koji nosi naziv protesta "Oprostite što smetam, ne mogu disati".

U 12 sati građani su se okupili ispred sedišta Hrvatskog novinarskog društva, a oko  13 časova krenuli su u šetnju.

Peticiju potpisalo 5.000 ljudi

Peticiju je potpisalo gotovo 5000 građana, koji traže da nova, nezavisna komisija provede izvidi i utvrdi postoje li propusti u lečenju kolege Matijanića te da ministar zdravstva Vili Beroš, koji u propustima ustava kojim upravlja ne vidi ništa sporno – odstupi s te odgovorne funkcije.

- Ovo nije protest protiv radnica i radnika u zdravstvu, oni su jednako tako žrtve ustava koji ne funkcioniše. Sve manje njih ostaje da radi u Hrvatskoj i zato protestujemo.

- Protiv sistema koji je ubio našeg kolegu Vladimira Matijanića. Za nezavisnu istragu okolnosti njegove smrti. Za ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša. Da se ne ponovi više nikome... - stoji u HND-ovom saopštenju uoči protesta.

Na Markovom trgu će govoriti Andrea Topić, novinarka i životna partnerka Vladimira Matijanića, potpredsednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indeksa Ilko Ćimić, potpredsednik HND-a Branko Mijić i predsednik HND-a Hrvoje Zovko.

Video: Objavljeni snimci poziva Vladimira Matijanića bolnici i Hitnoj: Dođite za pet dana!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA