• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatski seizmolog: Potres u Turskoj je bio pet i nešto hiljadu puta jači od zagrebačkog

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Tutskoj se očekuje nastavak seizmičkih aktivnosti

  • 0
Zemljotres Turska, mapa

Foto: U.S. Geological Survey

Hrvatski seizmolog Tomislav Fiket rekao je da se u Turskoj nakon današnjeg raznog zemljotresa ne očekuje mirna noć, nego nastavak seizmičkih aktivnosti.

"Nisam optimista da će se brzo smiriti. Ovo je trusno područje, tromeđa tri vrlo aktivne tektonske ploče i tu je bilo očekivano potres maksimalne magnitude do 8 stepena po Rihteru. Ali 7.8 i 7.5 u jednom danu, to je strašno", rekao je za HRT.

Na pitanje je li uobičajeno da potres traje više od jedne minute, Fiket je rekao da je to kod ovakvih potresa uobičajeno jer se ne radi o jednoj tački na kojoj se dogodio potres, nego o velikom području dugačkom više od 200 kilometara i 25 kilometara širokom.

"Potres u Turskoj bio je pet i nešto hiljada puta jači od onog u Zagrebu", odnosno 120 puta jači nego potres u Petrinji, naglasio je Fiket.

Na pitanje može li potres u Turskoj izazvati podrhtavanje tla u Hrvatskoj, seizmolog Fiket rekao je da je to daleko odatle i da nema direktne veze.

"Sve tektonske ploče su u stalnom kontaktu. Nema potresa stalno, nego samo kad se gibanje tih ploča spreči i kad se nakupi energija koja se u jednom trenutku oslobađa. Ovo je daleko od nas i nema direktne veze. Energija koja se oslobodila može podstaknuti potrese tamo gde napetost postoji i gde je u labilnoj ravnoteži, ali na ovoj udaljenosti nikakva se direktna veza ne očekuje", zaključuje Fiket.

Video: Preživeo zemljotres i zgradu koja je pala na njega: Spasioci izvlače čoveka iz ruševine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok