• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Suđenje za smrt maloletnice (17) u Bijelom Polju: Mešala ksalol, insulin i marihuanu, došlo do oštećenja mozga

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izjašnjavao se veštak medicinske struke

 • 1
Zakon, suđenje, čekić, ilustracija

Foto: Pixabay

Veštak dr Nemanja Radojević kazao je da je kod sada pokojne A.V. (17) dijagnostikovano toksično oštećenje mozga, a da je smrt nastala kao posledica kombinovanog dejstva različitih supstanci, među kojima su “benzodiazepini”, to jest “ksalol”, zatim marihuana, insulin.

To je kazao juče u bjelopoljskom Všem sudu, pred kojim Vehbo Čoković odgovara zbog krivičnog dela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Vlasnika diskoteke “Herc” optužnica tereti da je u periodu od 20. do 24. juna pretprošle godine, u prostoriji svog stambenog objekta maloletnici neovlašćeno prodao “ksalol”. Ona je nakon nekoliko meseci preminula u Kliničkom centru, prenose Vijesti.

U odbukcionom nalazu, veštak Radojević zaključio je da je kod A.V. (17) ustanovljeno teško hronično oštećenje mozga i zapaljenje pluća, koje predstavlja komplikaciju zdravstvenog stanja nastalo usled ranijeg trovanja lekovima, ne isključujući ni upotrebu alkohola.

"Sve ove supstance (ksalol, marihuana, insulin) kumulativnim međusobnim delovanjem su dovele do poremećaja rada u mozgu i toksičnog oštećenja mozga, kao posledice poremećaja disanja", kazao je veštak.

Precizirao je da je toksično oštećenje mozga nastalo istog dana, odnosno neposredno pre prijema u bjelopoljsku Bolnicu, a da je u daljem toku lečenja do oktobra praktično živela u stanju približnom komi, odnosno vegetirala.

Pojasnio da je sasvim uobičajeno da se na takvo stanje nadovezuje niz drugih stanja među kojima je bila epilepsija i infekcije, te da je u jednoj takvoj epizodi infekcije došlo do zapaljenja pluća, usled čega je umrla.

Veštak nije mogao da odgovori na pitanje optuženog da li je upotreba 18 tableta “ksalol”, težine 4, 5 miligrama, koliko je nedostajalo na tablama nađenim pored kreveta, moglo da dovede do smrti, tim pre što nije poznata količina koju je ona konzumirala, precizirajući da podatak o količini od koje je teorijski moguće trovanje može dostaviti naknadno.

Svedok Ajlan Balić, rekao je da nema nikakvih neposrednih saznanja, niti je bio prisutan kada je, navodno, Čoković davao tablete A.V. koja je zajedno sa Anđelom Vesković radila u njegovom lokalu.

Balić je rekao da je posredna saznanja o tome dobijao od Anđele Vesković, ali ne i od pokojne A.V, kako je to tvrdio u istrazi.

"Nisam nikada video da je Čoković dao ‘ksalol’ A.V., ali sam primetio da Anđela Vesković i A.V. piju alkohol i neke tablete, ali ne znam šta su pile, niti da li je bio ‘ksalol’, rekao je.

On je istrazi kazao da mu je Anđela Vesković kao i A.V. kazala da je Čoković davao tablete A.V, dok je danas kazao da je to čuo jedino od Anđele Vesković, ali ne i od A.V.

Veštak nije mogao da odgovori na pitanje optuženog da li je upotreba 18 tableta “ksalol”, težine 4, 5 miligrama, koliko je nedostajalo na tablama nađenim pored kreveta, moglo da dovede do smrti, tim pre što nije poznata količina koju je ona konzumirala, precizirajući da podatak o količini od koje je teorijski moguće trovanje može dostaviti naknadno.

U istrazi je kazao da ga je 22. ili 23. juna, putem Vajbera, pozvala A.V. i rekla da “joj je Čoković prodao 2-3 table ‘ksalola’ i da će joj još njih prodati kada ih ponovo prepiše u Domu zdravlja”, dok je juče kazao da to nije tačno, poričući da mu je to kazala.

Pojasnio je da je pre saslušanja u Tužilaštvu imao dva suđenja, da nije mogao da se sastavi sa sobom, jer je bio pod terapijom zbog zavisnosti.

Čoković je ranije negirao da je bilo kada bilo šta prodao, pa i “ksalol”.

Sud je odbio predlog advokata odbrane Kemala Čindraka i Nebojše Medojevića da se ukine pritvor optuženom.

Čoković je uhapšen u maju 2022. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Гаргамел

  9. februar 2023 | 07:00

  Малолетнице раде у кафани е туго ...

  1
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok