≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podignuta nova optužnica protiv Hrvata u Zambiji: Odnosi se na isti slučaj pokušaja trgovine decom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zambijske vlasti takođe su poništile privremene boravišne dozvole k

  • 0
Hrvati Zambija trgovina ljudima usvojitelji usvajanje dece Foto: Tanjug/AP

Protiv osmoro hrvatskih državljana ponovno uhapšenih u Zambiji podignuta je nova optužnica, javljaju zambijski mediji.

I ova se optužnica, kako se i očekivalo, odnosi na pokušaj trgovine decom, prenosi Index.

Zambijske vlasti istovremeno su poništile privremene boravišne dozvole koje su hrvatskim parovima izdale krajem januara.

Nova optužnica za isti slučaj

U ponedjeljak je sud u Ndoli, na predlog tužioca, obustavio raniji proces protiv četiri hrvatska para za pokušaj krijumčarenja četvoro dece iz Demokratske Republike Kongo.

Advokat koji zastupa Hrvate Kelvin Silvimba za Lusaku Times potvrdio je da su ih tužioci ponovno optužili za pokušaj trgovine decom.

Potvrdio je i da se nalaze u pritvoru Kansenši u Ndoli, u kojem su bili i ranije. Dodao je da su uhapšeni nakon što su kupili avionske karte s kojima su trebalo da odlete iz Zambije.

Damir Magić, Nadia Magić, Zoran Subošić, Azra Imamović Subošić, Ladislav Peršić, Aleksandra Peršić, Noah Kraljević i Ivona Kraljević sada su zvanično optuženi po novoj optužnici, o kojoj se zasad ne znaju nikakvi detalji osim da se odnosi na isti slučaj kao pre.

Tek sledeće nedelje hrvatski državljani ponovo bi trebalo da se nađu pred sudom.

Oglasio se MVEP Hrvaske

Hrvatski ambasador u Pretoriji Ante Cicvarić trenutno se nalazi u Zambiji, a hrvatskim državljanima osigurana je hrana i pribavljaju se i ostale potrepštine, navelo je Ministarstvo za vanjske i evropske poslove.

"Putem nadležnih tela Zambije ponovo je zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovečno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura lekarska pomoć, da se ispituje na jeziku koji razumeju te da se bez obzira na težinu krivičnog dela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja", istaklo je Ministarstvo dodajući da nastavlja da pruža konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima.

Prvi put uhapšeni početkom decembra

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloletne dece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a deca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smeštena pod starateljstvo države Zambije. Hrvati se terete za pokušaj trgovine decom unutar granica Zambije s ciljem eksploatacije, premda nije jasno na kakvu se tačno eksploataciju misli.

Video: Hapšenje pripadnika Torcide zbog napada na Srbe u Kninu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA