Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatski državljani ostaju u pritvoru u Zambiji zbog trgovine ljudima, novo ročište 14. februara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Protiv njih je podneta nova optužnica zbog navodne trgovine ljudima

  • 0
Hrvati Zambija trgovina ljudima usvojitelji usvajanje dece Foto: Tanjug/AP

Protiv osmorice hrvatskih državljana pritvorenih u Zambiji podignuta je nova optužnica zbog navodne trgovine ljudima, a 14. februara sud u Ndoli odlučivaće o zahtevu za njihovo puštanje iz zatvora, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske.

U saopštenju se navodi da je nadležni sud u zambijskom gradu Ndola bez prethodne najave podigao optužnicu protiv osam hrvatskih državljana, koji su ponovo uhapšeni 7. februara kada su pokušali da napuste Zambiju, prenela je Hina.

Državljani Hrvatske za sada ostaju u pritvoru, a sledi sudski postupak.

Kako se dodaje, ovog puta podneta je optužnica i protiv službenika za imigraciju na aerodromu Ndola. Ministarstvo navodi da su oni optuženi za krivično delo trgovine decom u pokušaju.

Naredno ročište biće 14. februara, kada će biti doneta odluka o zahtevu za odbranu optuženih sa slobode.

Četiri para iz Hrvatske uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli, trećem po veličini gradu u Zambiji, zbog sumnje da su se bavili trgovinom ljudima, odnosno zbog sumnje u validnost dokumenata o usvajanju maloletne dece iz DR Konga.

Optuženi su za pokušaj trgovine ljudima i falsifikovanje dokumenata, a deca, koja imaju hrvatska dokumenta, oduzeta su im i stavljena pod starateljstvo zambijskih nadležnih organa.

Sud je u ponedeljak povukao optužnicu protiv njih, ali je nije odbacio kako je prvobitno najavljeno i naložio hrvatskim državljanima da napuste zemlju u roku od 48 sati. Na aerodromu u Ndoli, međutim, ponovo su uhapšeni po nalogu tamošnje imigracione službe, javila je hrvatska agencija.

Video: Policija uz pomoć psa za detekciju droga pronašla preko 11 kg heroina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA