≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Lina 7 meseci čekala nalaze, saznala da ima najtežu bolest: I dalje se bori za život posle duge borbe sa rakom

Vreme čitanja: oko 9 min.

Lina čeka da počne sa hemioterapijama

  • 0

Lini Budak, zagrebačkoj advokatici, zbog propusta u lečenju ozbiljno je narušeno zdravlje i ugrožen život.

Budak boluje od karcinoma dojke, a ključan nalaz koji ukazuje na tešku malignu bolest bio joj je uskraćen punih sedam meseci. Najmanje toliko kasnilo je lečenje ove bolesti za koju je ključno vreme reakcije, odnosno što raniji početak lečenja.

Ključan nalaz nije dostavljen ni njoj ni njenom lekaru, nije bio ni u sistemu e-Građani, niti je iko od lekara u zagrebačkoj Klinici za onkologiju pogledao taj nalaz.

Nije dobila terapiju, nisu je lečili. Na kraju je hitno operisana u Nemačkoj.

Budak za to vreme, nije dobila nikakvu terapiju, nije joj propisano lečenje, a zbog svega se odlučila na nastavak lečenja u Nemačkoj, gde joj je odmah propisana terapija, pa je hitno odrađen operativni zahvat odstranjivanja dojke odnosno mastektomija.

Budak se sada, nakon operativnog zahvata u Nemačkoj, vratila u Hrvatsku i još čeka dozvolu i termin za hemioterapiju.

Pre dva meseca zatražila je zbog svog slučaja hitan inspekcijski nalaz. Za nju je, kako kaže, prekasno, mežutim, uporna je da se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali. Od ministra zdravlja Vilija Beroša početkom decembra prošle godine zatražila je da ispravi uočene sistemske grešake u lečenju karcinoma dojke.

Nikada joj se nije javio.

"Nalaz da bolujem od karcinoma dojke mi je bio uskraćen"

"Ja sam Lina Budak, građanka, pacijentkinja i advokatica koja boluje od karcinoma dojke. Nalaz da bolujem od karcinoma dojke mi je bio uskraćen, a taj nalaz niko od lekara u Klinici za onkologiju nije pogledao punih sedam meseci. Bila sam primorana zbog svih peripetija koje sam imala s hrvatskim zdravstvom te nakon što me ministar zdravlja u potpunosti ignorisao kada sam mu ukazala na sistemske greške i očigledne propuste potražiti zdravstvenu zaštitu u inostranstvu", kaže na početku razgovora za Index Budak dodajući da je hiruški zahvat u inostranstvu na kraju morala da plati sama.

Budak se bavi advokaturom gotovo 25 godina, većinom se bavi medijskim i krivičnim pravom, a do sada je imala i nekoliko slučajeva odštetnog medicinskog prava. No ni jedan slučaj nije bio ni približno kao njen. Sve je krenulo u martu prošle godine.

"Nakon što sam napipala nešto na dojci, obavila sam, 24. marta prošle godine, pregled u privatnoj poliklinici Medikol, odnosno ultrazvuk i mamografiju. Četiri dana kasnije otišla sam u zagrebačku Kliniku za onkologiju i na pregledu kod specijaliste poslata sam na razne pretrage", započinje svoju priču Budak.

Kako ističe, sve preglede je obavila, a prvi nalazi ukazivali su na sumnju na karcinom dojke. Među pregledima je bio i onaj biopsije dojke u Klinici, koji će se pokazati spornim. Taj pregled obavljen je 7. aprila.

Budak kaže da je trebalo da je nazovu kada budu gotovi nalazi, međutim, kako to nisu uradili, na kraju se sama uputila po nalaze.

Nedostajao je histopatološki nalaz

"Dobila sam hrpu papira jer sam obavila brojne pretrage. Pitala sam jesu li tu svi nalazi i pitala sam da li je možda ostao još neki nalaz koji se eventualno nalazi u pripremi. Rečeno mi je da je to sve", kaže Budak.

Među nalazima je bio jedan koji je pokazivao da malignih ćelija nema, međutim, tada nije znala da među tim nalazima nedostaje jedan, ključan nalaz.

"Nedostajao je histopatološki nalaz. Za njega sam saznala sedam meseci kasnije, odnosno 21. novembra prošle godine. Taj nalaz tada je nađen na moje insistiranje", ističe Budak dodajući da je nakon tih nalaza i dalje obavljala sve druge pretrage koje su ranije ugovorene, poput magnetne rezonance dojki.

Problem je bio u tome što taj pregled može da se obaviti samo peti do sedmi dan menstrualnog ciklusa, pa je trebalo čekati pogodno vreme za magnetnu rezonancu. S obzirom na neredovne menstrualne cikluse, Budak je naručenu pretragu morala da pomeri po preporuci lekara.

Radiolog u privatnoj klinici shvatio da nedostaje ključan nalaz

"Taj vrlo bitan pregled magnetne rezonance dojki odgađao se više meseci kontinuirano. Kada mi je u julu prošle godine napokon počeo menstrualni ciklus, pregled je opet morao da se pomeri jer sam imala simptome korone. Nakon toga mesecima nisam imala menstrualni ciklus. U to vreme konstantno sam zvala Kliniku za onkologiju, pitala sam što da radim. Šta ako nikada više, s obzirom na moje godine, ne dobijem menstruaciju? Rečeno mi je da ću sigurno dobiti, kao i da je ta analiza jedina pouzdana tačno u te dane u mesecu", objašnjava Budak u razgovoru za Index.

U novembru prošle godine napokon je obavljen i taj pregled, a iz radiološkog nalaza i mišljenja lekara ispalo je da mora hitno da obavi biopsiju dojki.

"Rekla sam im da sam to obavila još u aprilu, ali pregledom dokumentacije radiolog u privatnoj poliklinici Medikol mi je rekao da mi nedostaje ključan nalaz patohistološke analize uzoraka nakon biopsije. To je bio taj ključan nalaz", kaže Budak ističući kako je tek kasnije shvatila da je taj nalaz bio poslat Klinici za tumore 19. aprila, a da je za njega saznala tek 21. novembra.

Nakon sedam meseci nalaz pronađen u kompjuteru

Naime, 21. novembra došla je na Kliniku za tumore i zatražila taj nalaz koji nedostaje. Pitala je, kako kaže, da provere da li možda negde kod njih taj nalaz ostao zametnut.

"Vrlo neljubazno su mi rekli da sam još davnih dana dobila sve nalaze. Ponovno sam molila i bila dosadna te su pogledali u hrpu papira, moju medicinsku dokumentaciju i rekli da nema ništa što mi već nisu dali. Molila sam ih da pogledaju u kompjuter. Rekli su mi prvo da ih gnjavim, ali bila sam uporna. Na kraju su mi se smilovali. Sestra je pogledala i rekla: 'Uuu, evo! Našla sam'", prepričava Budak dodajući da je tada zatražila da joj daju odštampani nalaz, ali odbijena je.

Rečeno joj je tada da nalaz ne može da dobije ona kao pacijent, već samo njen lekar.

Budak je tada u Klinici za tumore čekala nekoliko sati da je primi onkolog i sve vreme je imala predosjećaj da je čekaju loše vesti upravo zato što joj nisu dali da pogleda nalaz.

"Prvo što me doktor Roth pitao, jer je video da sam kod njega bila još krajem marta, a da je taj dan bio 21. novembar, bilo je jesam li dovršila celi ciklus. Pitala sam kakav ciklus? On je pogledao papire još jednom i pitao jesam li ja primila svih šest hemioterapija ili sam tek na petoj. Ja sam tada rekla da mi nije dobro. Moram da sednem. Doživela sam šok. Prva je spoznaja da bolujem od teške bolesti, a druga spoznaja, još i strašnija, je bila ona da me niko o tome nije obavestio punih sedam meseci", naglašava Budak.

Budak je tada bila u stanju šoka, dok joj je lekar rekao da će se stanje rešiti tako što će njen slučaj odmah sutra biti na multidisciplinarnom timu lečnika. Taj tim ubrzo je doneo mišljenje kako je potrebna operacija uklanjanja cele dojke.

"Nakon tog događa se niz neprihvatljivih, neljudskih i ponižavajućih postupaka prema meni kao teško bolesnoj pacijentkinji kojoj je šteta učinjena nečinjenjem", nastavlja Budak dodajući kako je sve krenulo najavom kako će joj se mišljenje tima lekara poslati poštom, na šta je rekla da ona nema više vremena za čekanje jer mora hitno da se lečiti.

Načelnik: Nešto smo iz vašeg slučaja naučili

"Primljena sam sledeći dan, a vezano za mišljenje tima lekara. Za vreme dok razgovaram s lekarom Rothom o tome, njegov kolega u ordinaciji pratio je na televiziji utakmicu Svetskog prvenstva jer je igrala Hrvatska. To da razgovaram o ozbiljnoj, teškoj temi u jednoj takvoj atmosferi, dodatno me zaprepastila", ističe Budak.

Nakon te epizode u klinici otišla je do načelnika Klinika Roberta Šeparovića, kojeg je upitala da li su nešto preduzeli za njen slučaj, a zanimalo ju je da li se bolnica barem pisanim putem izviniča za učinjene propuste.

"Rekao mi je da mu je žao što se to baš meni dogodilo i rekao mi je, citiram: Ipak, svi smo iz Vašeg slučaja nešto i naučili! To je tako bezobrazno i ponižavajuće ponašanje prema meni kao pacijentu", naglašava Budak dodajući da je tek dobila deo izvinjenja za sve učinjeno od direktora Vinogradske bolnice pod kojim je Klinika za tumore.

"Otišla sam da se spasi što se spasiti da"

Njeni problemi s nelečenjem doveli su do odlaska iz zagrebačke Klinike za tumore i prelazak na bolnicu Rebro kako bi se "spasilo što se spasiti da". Njihov tim s Rebra zaključio je da zbog većeg proteka vremena mora ponovno da ide na biopsiju dojke.

Problemi su bili prvo oko uputa, a kod samog pregleda hteli su da naprave biopsiju jedne dojke iako je jasno pisalo da postoji sumnjiva pojava i na drugoj strani i da treba nabaviti biopsiju obe dojke. Priznali su grešku i napravili biopsiju obe dojke. Nalaz i mišljenje KBC-a Zagreb – Klinike za onkologiju bio je da je potreban operativni zahvat jednostavne mastektomije s implantacijom ekspandera te biopsijom limfnog čvora čuvara, a ta operacija je zakazana za 10. januar ove godine.

"Lekar koji je trebalo da me operiše radi, odnosno prima pacijente samo petkom. Sve nalaze i mišljenje dobila sam 30. decembra u petak i tada je bilo prekasno jer taj lekar više nije primao. Pitala sam da me primi sledeći petak 6. januara, međutim, rečeno mi je da je to neradni dan. Kako je operacija zakazana za 10., shvatila sam da neću moći da vidim lekara koji će da me operiše i da neću moći kod njega da se informišem o samom zahvatu", prepričava Budak dodajući da je to bio prelomni trenutak kada se odlučila na lečenje u Nemačkoj.

Lekari u Nemačkoj su bili zgroženi

Lekarima u Nemačkoj rekla je da je ključan nalaz videla tek nakon sedam meseci. Oni su, kako kaže, prvo bili uvereni da je nisu dobro razumeli jer im nije bilo jasno kako je jedan takav ključan nalaz mogao ostati skriven sedam meseci.

"Ostali su bez teksta. Bili su zgroženi. Da! Bili su zgroženi jer je učinjena šteta", kaže Budak u razgovoru za Index dodajući kako joj je od početka bilo jasno kako su različiti standardi lečenja u Hrvatskoj i Evropskoj uniji. Od ponašanja i tretiranja pacijenta pa do ozbiljnosti i predanosti.

Uprkos neverojatnoj grešci i previdu i svemu onom što se događalo u njenom slučaju, Budak je zatražila lečenje u inostranstvu o trošku HZZO-a, međutim, odbijena je s obrazloženjem da to isto lečenje može dobiti u Hrvatskoj.

Nakon što je nedavno obavila operaciju u Nemačkoj, Budak je trebalo da krene sa hemioterapijama. Međutim, kao i do sada u njenom slučaju, opet su krenuli problemi.

"Dan nakon što sam se vratila iz Nemačke, odmah sam poslala potrebne formulare i obavila pozive lekarima da nastavim lečenje u Hrvatskoj, međutim još uvek, nakon pet dana, nemam pravi odgovor. Nadam se da će mi neko odgovoriti ove nedelje. Molila sam i da mi hitno odgovore ako slučajno nemam pravo na nastavak lečenja u Hrvatskoj, da mi to odmah kažu kako bih nastavila terapiju negde drugde", kaže Budak dodajući da joj takođe niko nije rekao ništa.

Budak kaže da je poznanici i prijatelji uveravaju da je za početak hemioterapije i za hitni odgovor potrebna veza.

"Kakvu vezu? Za tako nešto mi treba veza? Za šta? Za hrvatski zdravstveni sistem za koji uredno svaki mesec plaćam doprinose?", zapitala se na kraju Budak.

Video: Lekar joj je rekao:Imaš još tri meseca života: Poučna priča Dr Jovane o tome kako je pobedila rak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA