Vreme čitanja: oko 1 min.

Bez nastave u skoro svim školama na Krku dan nakon zemljotresa: Zabeleženo desetak naknadnih potresa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jučerašnji zemljotres na Krku se osetio na širem području Kvarnera, Istre, riječkog zaleđa, jugozapadne Slovenije, južnoj Austriji, južnoj Nemačkoj, južnoj Mađarskoj, te u Bosni i Hercegovini do Banjaluke, Zenice i Sarajeva, kao i u Italiji

  • 0
Ostrvo Krk, more Foto: Pixabay

U gotovo svim osnovnim školama na ostrvu Krku danas nema nastave iz predostrožnosti zbog zemljotresa jačine 5,2 stepena Rihtera, koji je u četvrtak pogodio to područje.

Seizmolog Krešimir Kuk za HTV kaže da je u poslednjih desetak sati zabeleženo desetak potresa na tom području koji su bili magnitude između dva i tri stepena.

"Mi smo formirali nekoliko ekipa koje će danas i sutra biti prvo na užem, a potom i širem epicentralnom području. Postavljamo instrumente, gušću mrežu, kako bismo prikupili svu seizmičku aktivnost. Jedna ekipa će makroseizmički istraživati kako se glavni potres manifestovao na širem području", pojasnio je Kuk.

Jučerašnji zemljotres na Krku se osetio na širem području Kvarnera, Istre, riječkog zaleđa, jugozapadne Slovenije, južnoj Austriji, južnoj Nemačkoj, južnoj Mađarskoj, te u Bosni i Hercegovini do Banjaluke, Zenice i Sarajeva, kao i u Italiji.

Lokalna magnituda iznosila je 5,2 stepena, a žarište mu je bilo plitko na dubini između osam i 10 kilometara.

Iz Seizmološke službe Hrvatske saopštili su da je pojava naknadnih potresa koji su magnitudom slabiji od glavnog - očekivano i uobičajeno i da se može očekivati pojačana seizmička aktivnost u okolini epicentra glavnog potresa u narednih nekoliko dana.

Video: Jak zemljotres pogodio Hrvatsku: Tresla se kuća, ormari su škripali, zveckale čaše

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA