Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatska sprovodi tajnu istragu o slučaju hapšenja osmoro državljana u Zambiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Četiri hrvatska para uhapšena su u decembru prošle godine zbog sumnje na trgovinu ljudima

  • 0
Hrvati Zambija trgovina ljudima usvojitelji usvajanje dece Foto: Tanjug/AP

Hrvatski MUP u koordinaciji sa Uskokom sprovodi tajnu istragu u slučaju osam hrvatskih državljana, odnosno četiri bračna para koji su uhapšeni u Zambiji, kojima se na teret stavlja falsifikovanje dokumentacije za usvajanje dece iz DR Kogna.

Božinović je ocenio da je reč o vrlo specifičnom i osetljivom slučaju.

''Reč je o vrlo specifičnom slučaju. MUP u koordinaciji s Uskokom sprovodi istragu koja je tajna. Uvek treba napomenuti da se radi o vrlo osetljivom pitanju s obzirom na to da uključuje ranjivu populaciju, pre svega decu'', rekao je Božinović novinarima u Sisku.

Na pitanje ima li saznanja da je jedan od hrvatskih državljana u zambijskoj bolnici zbog malarije, Božinović je rekao da u ovom trenutku nema takvu informaciju, ali je siguran da Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ima svoje predstavnike na terenu koji mogu odgovoriti na to pitanje.

''Sigurno da hrvatskim državljanima u Zambiji nije lako. Svako naše diplomatsko predstavništvo treba pružiti konzularnu zaštitu hrvatskim državljanima u inostranstvu. Što se tiče sudskog postupka, on je u drugom pravnom sistemu i u drugoj državi. Međutim, konzularna zaštita se podrazumeva i po Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima. Sigurno je da svi daju sve što mogu u ovom procesu, ali je od prvog dana bilo jasno da ovaj slučaj nije jednostavan'', rekao je Božinović, prenela je Hina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA