Vreme čitanja: oko 2 min.

Svaki četvrti muškarac u Hrvatskoj pere zube samo kad ide zubaru: Anketa otkrila zabrinjavajuće podatke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Hrvatskog parodontološkog društva i profesor na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, dr. sc. Darko Božić, kaže da njegovi saradnici i on već godinama upozoravaju na povezanost parodontitisa i brojnih sistemskih bolesti

  • 8
Zubi, zubar, stomatlog, nega, higijena usta, stomatološki pregled, zubobolja, bol Foto: Shutterstock

Ankete provedene u zadnjih desetak godina otkrile su da hrvatski građani peru zube u proseku jednom u pet dana umesto dva puta dnevno, koliko preporučuju stručnjaci.

Kako upozoravaju autori Strateškog plana promicanja i zaštite oralnog zdravlja 2015 - 2017. godine i sudionici hrvatske kampanje "Ajmo prati zube", svaki četvrti muškarac pere zube samo kada ide zubaru. Po glavi stanovnika u proseku se potroše dve i po paste za zube godišnje.

Dvanaestogodišnjaci u proseku imaju četiri pokvarena zuba. Osamdeset odsto Hrvata boluje od neke parodontne bolesti, devedeset odsto ih ima karijes, a jedanaest odsto nema svog stomatologa. Rezultat je da su Hrvati po broju zdravih zuba na dnu EU. Iza njih je samo Bugarska, prenosi Index.hr.

Manjak oralne higijene povezan je sa brojnim ozbiljnim bolestima

Novija istraživanja sve jasnije pokazuju da postoji povezanost između loše oralne higijene i razvoja parodontitisa (ono što je u narodu poznato kao paradentoza, parodontoza itd.), koji je, pak, povezan sa celim nizom ozbiljnih, sistemskih bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca, demencija, reumatoidni artritis i druge autoimune bolesti, uključujući čak i rak.

Konačno, ne manje važno, lečenje parodontitisa i njegovih posledica predstavlja veliki finansijski teret za zdravstvo koji se meri u milijardama evra, a on se može značajno smanjiti pravovremenom dijagnostikom i lečenjem.

Stručnjaci: Već godinama upozoravamo na to

Predsednik Hrvatskog parodontološkog društva i profesor na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, dr. sc. Darko Božić, kaže da njegovi saradnici i on već godinama upozoravaju na povezanost parodontitisa i brojnih sistemskih bolesti.

- Najsnažniji i najjasniji dokazi postoje za povezanost sa kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom - kaže Božić.

- Takođe se provode istraživanja o povezanosti sa drugim bolestima, međutim, ona su novijeg datuma. Tu je jedno od ključnih pitanja na koje treba naći odgovor da li je parodontitis uzrok, otežavajući faktor ili posledica neke druge bolesti -  dodaje Božić.

Kako ističe, Hrvatska je po prevenciji karijesa takođe pri vrhu EU.

- Kada je reč o parodontitisu, poslednji podaci su nam od pre 20 godina, a oni su već tada bili izrazito loši - kaže Božić.

Kako dodaje, situacija sa težim oblicima parodontitisa ipak ni u drugim zemljama nije puno bolja, a svuda se pogoršava ili, u najboljem slučaju, stagnira.

- Ljudi sve duže žive i sve ređe vade pokvarene zube. Logična posledica je da je sve više parodontitisa. Kada neko izvadi zub zbog karijesa u 30-im godinama, onda ni ne postoji mogućnost da se na tom mestu razvije parodontitis - ističe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    27. februar 2023 | 07:23

    Али зато сваки други слуша цајке!

  • Tina

    27. februar 2023 | 07:39

    Oni su zaostali po mnogim stvarima!! A prave se koda su svetska sila!!

  • Ch

    27. februar 2023 | 09:12

    Zato hrvatice vole muske iz srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA