≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Počelo suđenje osuđivanom nasilniku, koji je tresao bebu dok nije izdahnula: Jakov imao samo 2 meseca

Vreme čitanja: oko 5 min.

Jakov je bio star svega dva meseca i šest dana kad je 30. marta 2022. godine prestalo da kuca njegovo srce

  • 0
Beba, noge, bebine noge Foto: Pixabay

Jakov je bio star svega dva meseca i šest dana kad je 30. marta 2022. godine prestalo da kuca njegovo srce. Mališan je preminuo na Odeljenju za pedijatrijsku medicinu KBC Zagreb. U bolnici u komi je završio tri dana ranije jer je na prividno najsigurnijem mestu na svetu, u očevom zagrljaju, najverovatnije neutešno plačući pretrpeo strahote energičnog protresanja. Naime, 24-godišnji Đ.U. je, kako se sumnjiči, dojenče tresao do te mere da je izgubilo svest i prestalo da diše.

Zbog niza stravičnih posledica postupanja Đ. U. koje su, kako se veruje, malog Jakova odvele u smrt - od krvarenja unutar moždane ovojnice i mozga pa sve do krvarenja u očnoj šupljini - bebin otac je završio pod lupom tužilaštva i od tada se nalazi iza rešetaka zatvora u Remetincu, piše Jutarnji list.

Na početku suđenja na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, gde ga tužilaštvo tereti zbog povrede detetovih prava, Đ.U. je rekao da se ne smatra krivim. Međutim, suđenje je zapelo na samom početku jer je optuženi odlučio da otkaže punomoć advokatu kojeg je prethodno sam izabrao.

Inače, optuženom preti od tri do 15 godina zatvora, a prema optužbi, nemile scene odvijale su se 27. marta prošle godine između 9 i 17.30 sati u podstanarskom stanu u jednom mestu u zagrebačkoj županiji.

Kobnog dana, kako su mediji ranije pisali, čim je primetio da beba ne diše i da je bez svesti, otišao je do komšinice i tražio da zove Hitnu pomoć. Dok je čekao dolazak lekara, odlučio je da ne sledi upute medicinskog osoblja, pa je time izostala promptna neophodna reanimacija.

Tog prepodneva kobnog dana, bebina majka otišla je sa drugim sinom u grad. Sa sobom je ponela suprugov mobilni telefon, a po povratku kući oko 18 sati dočekala ju je Hitna pomoć i prestravljeni suprug.

"Muž je držao dete u ruci. Pitala sam ga šta se dogodilo, pa mi je rekao da je davao bebi hranu te da je najednom zaplakalo i prestalo da diše. Otišao je kod komšije da nazove Hitnu jer sam ja imala njegov telefon. Rekao mi je da je slušao uputstva doktora preko telefona, da je dete stavio na levu stranu i masirao srce. Kad sam došla na Rebro, pustili su me sinu koji je bio prikopčan na aparate. Pokušali su da ga ožive, ali nakon tri, četiri dana su mi rekli da nisu uspeli. Beba je bila bez povreda", ispričala je majka preminulog Jakova. Na upit je li ikad beba pala s kreveta, kaže da nije jer da je krevetić bio visok 20-ak centimetara, a na podu je bio debeli tepih.

Međutim, prisetila se jedne epizode kada je drugi njihov sin povukao bebu s krevetića. O suprugu, inače, ima samo reči hvale, pa je tako tužiocima otkrila da je uvek bio pažljiv prema deci, pomagao joj u odgoju, kupao ih i brinuo o njima.


"Nakon ovog događaja druga dva sina su smeštena u Dom. Osećam se grozno jer deca stalno pitaju kada će kući", rekla je majka preminule bebe koja svakodnevno posećue decu, piše Jutarnji list.

Radnik Hitne, koji se zaputio na mesto intervencije nakon što su na 194 dobili poziv žene o detetu bez svesti, otkrio je da je Hitnu na prozoru dočekala komšinica.

"Komšinica sa prozora nam je rekla da smo kasno stigli. Dete je u sobi ležalo na leđima. Otac je bio nesaradljiv, nije odgovarao na pitanja. Čim smo utvrdili da beba nema otkucaje srca, započeli smo s reanimacijom. Pojavio se lagani puls, ali nije prodisalo. Mislili smo da je hrana zapela u disajnim putevima što je kod male dece slučaj, ali dete je povratilo dok nas nije bilo, a deo sadržaja je bio roze boje, najverovatnije sukrvica. Otac je rekao da je dete vrištalo i najednom prestalo da vrišti te smo do bolnice davali veštačko disanje. Pitao sam oca je li možda beba nekontrolisano pala, ali rekao je da nije. Beba do predaje na hitnu službu nije prodisala, a sećam se da su me s intenzivne kasnije zvali da pitaju znam išta o hematomu deteta na glavi", prisetio se medicinski radnik hitne, koji je prvi pritekao u pomoć.

Deda preminule bebe tužiocima je otkrio da mu je zet rekao kako je dete odjednom prestalo da diše, da mu je davao veštačko disanje usta na usta i da se dijete iznenada, preko njegove ruke na kojoj ga je držao, previlo ‘kao krpa‘.

Dete je na kraju bilo na mehaničkoj ventilaciji, ali uprkos svim lekarskim naporima, brzo su se razvili znaci moždane smrti.

Sudsko-medicinsko veštačenje je pokazalo da je dete umrlo nasilnom smrću zbog krvarenja unutar moždane ovojnice i oštećenja mozga, najverovatnije usled energičnog protresanja deteta pa je došlo do naglih naizmeničnih trzajnih pokreta glave uz rotaciono gibanje.

Tačnije, reč je o situaciji kada odrasla osoba trese dete dok ga drži u rukama pa glava uzastopno forsirano zabacuje, klati se i dolazi do istezanja tkivnih struktura i pucanja krvnih žila.

U medicini opisana radnja odgovara tzv. sindromu tresenog deteta, a prisutnost krvarenja na sve tri visoko karakteristične lokalizacije (mozak, mrežnica i meka tkiva očne šupljine i kičmena moždina) apsolutno isključuje mogućnost, smatraju veštaci, bilo kakvog drugog mehanizma njihovog nastanka poput ispadanja deteta iz ruku prilikom nošenja ili padom s kreveta.

Što se tiče, pak, površinskih povreda u vidu malih oguljotina na nadlaktici i preponi, iste su mogle nastati delovanjem tupe mehaničke sile slabog intenziteta, na primer delovanja noktiju počinitelja tokom protresanja, ali je moguće, s obzirom na dalji tok zbivanja, da su iste nastale i dok je medicinsko osoblje pružalo intervenciju.

Rezime kompletne dokumentacije je da je beba bila izložena aktu nasilnog postupanja s primenom grube fizičke sile, te se isključuje slučajni nastanak povreda, piše Jutarnji list.

Inače, navedena porodica bila je u tretmanu Centra za socijalni rad i ostvarivali su niz novčanih prava, a s optuženim se Centar bavio još od njegove rane mladosti. Naime, Đ. U. je, dok je bio školarac, počinio krivična dela i boravio u popravnom domu.

Sedam meseci pre nego je preminuo njegov najmlađi sinć, Đ.U. se kao 23-godišnjak u pijanom stanju, sa 1,60 promila alkohola u krvi, iskalio na svojoj majci. Rekao joj je da je "k****... (...) ... da joj j*** sve živo i mrtvo" nakon čega ju počupao za kosu i bacio na krevet. Radi toga ga je prekršajni sud osudio na 2700 kuna novčane kazne i izrekao mu zabranu približavanja majci u trajanju od tri meseca.

Osim nasilja, prekršajno je osuđivan i zbog prekršaja u saobraćaju i zbog kršenja Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti. Iza sebe ima i uslovnu osudu zbog krađe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA