Vreme čitanja: oko 2 min.

Freska sa likom Zdravka Krivokapića osvanula u hramu u Podgorici: Oglasila se i crkva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz crkve navode da se freskopisac, pri oslikavanju lika bivšeg premijera na zidu kripte Hrama Hristovog Vaskrsenja, nije konsultovao niti za to dobio blagoslov

  • 1

Lik bivšeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića na zidu kripte Hrama Hristovog Vaskrsenja oslikan je bez blagoslova, navode iz crkvene opštine Podgorica.

Naime, Krivokapić je objavio fotografije freske iz Hrama, na kojima se vidi da je i on na kompoziciji na kojoj je oslikana sahrana pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Krivokapićev lik oslikan je pored brojnih sveštenika i monahinja.

Sada su se oglasili i iz crkve i navode da se freskopisac, pri oslikavanju lika bivšeg premijera na zidu kripte Hrama Hristovog Vaskrsenja, nije konsultovao niti za to dobio blagoslov ni od ljudi zaduženih za umetničke radove u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, ni od samog mitropolita Joanikija.

Iz crkvene opštine Podgorica saopštili su da je Crkva svesna da "živimo u politički podeljenom ambijentu" i da se trude da se uvek i u svemu izdignu iznad dnevno-političkih i partijskih aktivnosti, "prizivajući i primajući u svoju zajednicu svakog čoveka bez obzira na njegovu partijsku ili ideološku pripadnost".

"Zato slikanje bilo kog političkog aktera na fresci koja izobražava sahranu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija nije bilo u planu niti se o toj ideji uopšte govorilo", navodi se u saopštenju, prenose Vijesti.

Kazali su da je lik bivšeg premijera Krivokapića, koji je naslikan u toku noći, kada inače freskopisac radi na definisanju likova, isključivo ideja samog freskopisca.

"Koliko je odluka da se ovom istorijskom događaju, sahrani blaženopočivšeg Mitropolita ne daju bilo kakve političke konotacije ispravna pokazuje i reakcija javnosti na ovaj, isključivo po rasuđivanju ikonopisca naslikani lik, čije oslikavanje je bio odmah povod da se ponovo pokrene lavina komentara, rasprava, međusobnih optužbi, kleveta, uvreda i svega onoga što nas kao narod i braću razjedinjuje. A to je potpuno suprotno duhu Crkve, naročito Mitropolita Amfilohija oko čijeg odra smo se toga dana svi sabrali u bratskoj ljubavi i slozi. Sigurni smo, a tome svedočimo svakog dana da je i Mitropolitov grob već postao novo duhovno ognjište oko koga se stotine vernika svakodnevno sabira tražeći i nalazeći u molitvi Mitropolitovu pomoć, zaštitu i utehu", navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM(68)

    9. mart 2023 | 13:57

    Pa i kod nas su na fresci braća, Bata Gašić i batko mu pa se niko nije ni počešao niti su se crkveni velikodostojnici oglasili. Negde mu se smeši orden Svetoga Save. Voimje oca ........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA