Vreme čitanja: oko 1 min.

Na aerodromu u Zagrebu uhapšen muškarac: Sumnjiče ga da je ukrao 2 miliona evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muškarac (45) uhvaćen je nakon višemesečne istrage

  • 0
Hapšenje lisice Foto: Shutterstock

Policija u Zagrebu uhapsila je na aerodromu "Franjo Tuđman" muškarca (45), koji se sumnjiči za pranje novca i računarske prevare.

Kako se navodi u saopštenju, zagrebačka policija je, u saradnji sa kolegama iz Malezija, sprovela kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim muškarcem zbog sumnje da je počinio više krivičnih dela "računarska prevara" i "pranje novca".

"U sklopu provođenja kriminalističkog istraživanja potvrđena je sumnja kako je 45-godišnjak činio krivična dela tokom 2021. i 2022. godine tako da je drugima, za sada nepoznatim počiniteljima krivičnih dela na štetu računarskih sistema, programa i podataka, ustupio podatke o bankovnim računima trgovačkog društva sa sedištem u Zagrebu u kojem je bio odgovorna osoba", navodi se u saopštenju.

"Na te je račune primao doznačena materijalna sredstva stečena krivičnim delima računarske prevare na štetu inostranih trgovačkih društava sa sedištem u Maleziji i u Ujedinjenom Kraljevstvu", dodaju iz policije.

Kako navode, po primanju, sredstva su uplaćivana drugim inostranim primaocima, najčešće trgovačkim društvima sa područja Kine.

"U saradnji s Kancelarijom za sprečavanje pranja novca, deo sredstava koja potiču od krivičnog dela je blokiran na računima trgovačkog društva iz Zagreba i samim tim je počiniteljima onemogućeno dalje raspolaganje sredstvima", navode.

Analizom transakcija utvrđena je ukupna materijalna šteta od oko 1.964.300 evra od čega je 798.000 evra zamrznuto na računima trgovačkog društva iz Zagreba, a 966.000 evra naknadno je povučeno s tog računa i vraćeno trgovačkom društvu u Maleziji.

"Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je u zakonskom roku predat pritvorskom nadzorniku, a poseban izveštaj kao dopuna krivične prijave podnet je Opštinskom državnom tužilaštvu u Novom Zagrebu", navode u policiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA