Vreme čitanja: oko 1 min.

Protest lekara u Zagrebu pod geslom "SOS za zdravstvo"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lekari su nezadovoljni svojim statusom, platama, ali i celokupnim stanjem u zdravstvenom sistemu

  • 4
Protest lekara u Zagrebu FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠAK/ nr

Pod geslom "SOS za zdravstvo" pet krovnih lekarskih udruženja održalo je danas veliki protest u centru Zagreba kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, platama, ali i celokupnim stanjem u zdravstvenom sistemu.

Protest su organizovali Hrvatska lekarska komora, Hrvatski lekarski sindikat, Hrvatsko udruženje bolničkih lekara, Koordinacija hrvatske porodične medicine i Inicijativa mladih lekara nakon ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo lekara u javnom zdravstvu, pa i spremnost na štrajk, preneo je portal Index.hr.

Hrvatski lekari su nezadovoljni jer Ministarstvo zdravlja nije ispunilo njihove zahteve i ne rešava nagomilane probleme u sistemu. Protest je počeo tačno u 12:05, pozivom predsednice Hrvatskog lekarskog sindikata (HLS) Renate Čulinović Čaić hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću da spasi hrvatsko zdravstvo, prenela je Hina.

Poručila je da je zdravo zdravstvo u interesu svih, te da ih ne zanimaju politika, ideologija i stranke i poslala poruku onima koji imaju moć da donose odluke da počnu da rešavaju probleme u zdravstvu. Osvrnula se i na tvrdnje da lekari već imaju velike plate, te poručila političarima da, za razliku od njih, oni svoje plate zarade nekoliko puta mesečno.

Prema procenama organizatora, okupilo se oko 1.500 lekara iz Zagreba i ostalih delova Hrvatske. Oni su nosili transparente "SOS za zdravstvo", "Za ovakvo zdravstvo kriv AP", "Ako nas neće Hrvatska, ima ko bi!", "Premoreni, potcenjeni, potplaćeni!".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatko

    18. mart 2023 | 15:03

    Evropa ce nas unistiti sve zbog ratova

  • Fredy

    18. mart 2023 | 15:51

    Ovo je pocetak, bit ce toga jos, korupcija ih pojela totalno, poceli su i ostrva prodavat.

  • Zar je bitno

    18. mart 2023 | 15:32

    Zdravstvo je tema poslednje 3 godine pa su doktori cutali na zarvaranja i histeriju zbog koje su mnogi ostajali bez posla i zatvarali privatne poslove koji su stari i vise decenija. Vise niko ne veruje u zdravstvo i to su sami zdravstveni radnici krivi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA