Vreme čitanja: oko 2 min.

Crna Gora danas bira predsednika: U trci 7 kandidata

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Crnoj Gori su zakazani i parlamentarni izbori i to za 11. jun

  • 9
Crna Gora glasanje Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori danas se održavaju predsednički izbori. Biračka mesta otvaraju se 7 do 20 sati.

Više od pola miliona glasača moći će da bira među sedam predsedničkih kandidata.

Slogan predsedničkog kandidata i aktuelnog šefa države Mila Đukanovića je u ovoj izbornoj kampanji bio "Evorpski državnik, naš predsednik, Milo nego ko?".

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić imao je slogan "Gradimo budućnost, čuvajmo tradiciju".

Jedan od lidera pokreta Evropa sad Jakov Milatović je poručio "Uspećemo jer Crna Gora uspeh je zaslužila - Jakov za predsednika".

Nekadašnji predsednik Skupštine Crne Gore, predloženi kandidat Demokrata koga je podržao Dritan Abazović, Aleksa Bečić, u kampanji je bio prepoznat sa sloganom "Jedan od vas – časti mi".

Pored Đukanovića, Mandića, Milatovića i Bečića, kandidati za predsednika Crne Gore su i kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, poslanica Socijaldemokratske partija Draginja Vuksanović Stanković i influenser Jovan Radulović.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da će Đukanović, koji je kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), imati najveću podršku za ulazak u drugi izborni krug, a odmah iz njega je kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Deo podgoričkih medija, međutim, poslednjih dana prednost za ulazak u drugi izborni krug daju kandidatu Demokrata Aleksi Bečiću ili kandidatu Pokreta Evropa sad (PES) Jakovu Milatoviću, posebno nakon incidenata koji su propratili njegovu kampanju na Cetinju i u Nikšiću.

Demokratski front je u kampanji više puta bio izričit da će podržati Bečića ili Milatovića ako uđu u drugi izborni krug, dok se Demokrate i PES nisu izjasnile da li će podržati Mandića kao protivkandidata Đukanoviću u drugom krugu, koji će biti održan 2. aprila.

Đukanović u predsedničku trku ulazi sa pozicije šefa države i lidera opozicione DPS-a, koja je izgubila vlast na izborima 2020. godine. Iako se dugo spekulisalo da li će biti kandidat svoje partije, sva istraživanja su pokazala da je jedini kandidat opozicije koji u ovom trenutku ima šansu za pobedu, imajući u vidu da su mu protivkandidati uglavnom lideri najjačih partija.

U Crnoj Gori su zakazani i parlamentarni izbori i to za 11. jun.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Puž ljulja bukvu

    19. mart 2023 | 08:27

    Mandić do pobede

  • jole

    19. mart 2023 | 07:30

    Milo kao i svi komunisti vlada dok je ziv..Tuzno ali istinito.

  • Andrija Berane

    19. mart 2023 | 08:54

    Kad ne bi bilo krađe Mandić bi pobijedio u prvom krugu, ali svi znamo kako Milo "dobija" izbore 30 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA